Lamsstoofpot met tandooriyoghurt

Dit gerecht vormt de basis voor een gezellige avond onder vrienden. Vul de aardappelpannenkoekjes met een portie Oosterse lamsstoofpot en werk af met de pittige yoghurt met tandoori. Een origineel hoofdgerecht om mee uit te pakken!  

Ingrediënten

  • 200 g spinazie
  • 400 g lamsvlees
  • 1 snuif garam masala
  • 1 snuif kaneel
  • 1 snuif korianderpoeder
  • peper
  • zout
  • 1 rode ui
  • 3 teentje look
  • 1 stuk gember
  • 0.5 rode chilipeper
  • 80 g tomatenpuree
  • 80 g pindakaas
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 dl water
  • 1 scheutje vissaus
  • 2 stengel citroengras
  • 1 limoenblad
  • 1 teentje look
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 2 koffielepel tandooripasta
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • enkele vellen parata

Benodigdheden

  • Een ovenvaste pan
  • Een prikvorkje

Partners

Bereiding

Lamsstoofpot

Verwarm de oven voor op 180°C en leg de spinazie in water. 

Zet een ovenvaste stoofpot op het vuur en laat de arachideolie heet worden.

Breng het vlees op smaak met peper en zout. Kruid extra af met garam masala, kaneel en koriander. Meng het lamsvlees goed onder elkaar.

Pel de ui en snijd grof. Pel ook drie teentjes look.

Leg het vlees stuk voor stuk in de olie. Laat het vlees enkele minuten onaangeroerd liggen tot er alvast één zijde goudbruin gekorst is.

tip
Bak een grote hoeveelheid vlees in twee of meer beurten voor een perfect krokant korstje.

Snijd de teentjes look grof.

Draai de stukken stoofvlees om en laat ze nog enkele minuten kleuren.

Schil de gember en rasp fijn.

Schep het vlees uit de pot en doe er de groenten in.

Snijd de chilipeper fijn en voeg toe. Doe er een scheutje water bij om het geheel te deglaceren.  

tip
Om te deglaceren voeg je een vloeistof (water, bouillon) toe aan de pan zodat de gekarameliseerde stukjes op de bodem loskomen en oplossen in de saus.

Voeg er de tomatenpuree en pindakaas aan toe en laat smelten.

Giet er de kokosmelk bij en voeg eenzelfde hoeveelheid water toe.

Leg het vlees opnieuw in de stoofpot en meng mooi onder de saus. Breng op smaak met een scheutje vissaus.

Voeg de limoenblaadjes en citroengrasstengels toe. Kneus de citroengrasstengels alvorens ze de pot in gaan.

Zet een deksel op de pot en laat de stoofpot minstens een half uur garen in de oven.

Spinazie

Spoel de spinazie grondig en laat even uitlekken. Doe een klontje boter in de pan en stoof de spinazie tot het vocht helemaal verdwenen is. Prik een teentje look op een vork om door de spinazie te roeren voor extra smaak. Kruid met peper en zout. Haal de pan van het vuur als de spinazie gaar is en laat even afkoelen.

Tandooriyoghurt

Roer de yoghurt los in een kommetje. Rasp er de limoenzeste bij en voeg de tandooripasta toe. Werk af met een likje olijfolie, peper en zout.

Afwerking

Haal de stoofpot uit de oven als het lamsvlees helemaal zacht is. Leg een vel parata in de oven volgens de instructies op de verpakking.

Kruid de stoofpot met peper en zout. Werk af met het sap van een limoen.

Leg het voorverwarmde vellen parata open op je werkvlak en vul de pannenkoekjes met de gestoofde spinazie en wat lamsstoofpot. Serveer er een toefje yoghurtdip, verse koriander en evenuteel wat fijngesnipperde chilipeper bij. Smakelijk!

Lamsstoofpot met tandooriyoghurt