Lamskoteletjes met seldertzatziki en gekonfijte aardappel

Konfijten betekent traag garen in een vloeistof. Dat doen we in dit gerecht met de nieuwe aardappeltjes die we konfijten in olijfolie. Daarbij komen lamskoteletjes en een tzatziki op basis van selder – een heerlijk en bijna feestelijk gerecht.

Ingrediënten

  • 400 g aardappel
  • 4 dl olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 grof zout
  • 600 g lamskotelet
  • 0 olijfolie
  • 0 gedroogde oregano
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 stengels groene selder
  • 0.5 komkommer
  • 1 teen knoflook
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 0 enkele takjes munt
  • 0 enkele takjes peterselie
  • 0 cayennepeper
  • 0 zout
  • 0.25 limoen
  • 1 bussel rucola
  • 3 lente-uien
  • 0 olijfolie
  • 0 balsamicoazijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een barbecue

Partners

Bereiding

Verwarm de barbecue.

De aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken.

Zet een hoge pan op een laag vuur en doe er de olijfolie in. Leg de aardappelen in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de chilipeper in de stukken.

Doe de look, chilipeper, tijm en rozemarijn bij de aardappelen. Kruid met een snuif grof zout. Breng voorzichtig aan de kook.

Zet de pan op de barbecue (aan de zijkant) en laat de aardappelen zachtjes konfijten en gaar worden. Je kunt ze natuurlijk ook op een heel laag vuur konfijten.

Het vlees

Laat de lamskoteletten op kamertemperatuur komen.

Wrijf de koteletjes in met olijfolie en kruid met oregano, peper en zout.

Laat het vlees even marineren.

De seldertzatziki

Haal de draden uit de stengels selder met een dunschiller. Rasp de stengels grof.

Rasp de komkommer en doe hem bij de selder.

Doe de komkommer en selder in een schone keukenhanddoek en duw er zo veel mogelijk vocht uit. Het sap kun je bijvoorbeeld gebruiken in een gin tonic.

Pel de knoflook en rasp de teen bij de komkommer en de selder. Meng er de yoghurt door.

Haal de blaadjes van de munt en de peterselie. Snipper ze fijn. Meng ze door de tzatziki.

Breng de tzatziki op smaak met cayennepeper en zout. Doe er het sap van de limoen bij.

Afwerken en serveren

Bak de lamskoteletjes op de barbecue.

Was de rucola en laat uitlekken in een vergiet.

Snipper de lente-uien.

Meng de rucola met de lente-uien, een likje olijfolie en wat balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de lamskoteletjes met de gekonfijte aardappelen, de seldertzatziki en de salade.

Lamskoteletjes met seldertzatziki en gekonfijte aardappel