Lamskoteletjes met ras el hanout-puree en wortelen
Ras el hanout betekent letterlijk ‘het beste uit de winkel’. Het is een mengeling van verschillende kruiden en specerijen. Elke kruidenier heeft zijn eigen versie met een specifieke smaak. Jeroen verwerkt de kruidenmengeling in dit smakelijke gerecht met lamskoteletjes.

Ingrediënten

  • 12 lamskotelet
  • 6 frietaardappelen
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 wortel
  • 3 blaadje laurier
  • 0 zout
  • 2 ajuin
  • 0 boter
  • 0 een halve bussel peterselie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepel zure room
  • 2 eetlepel Ras el hanout

Benodigdheden

  • een barbecue
  • aluminiumfolie
  • een vijzel
  • een keukenpenseel
  • een pureestamper

Partners

Bereiding

Lamskoteletjes met ras el hanoutpuree en wortelen

Verwarm de barbecue.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Kook de aardappelen gaar in de schil. Leg een aardappel op een vel aluminiumfolie en sprenkel er wat olijfolie over. Kruid met peper en grof zout.

tip
Kook de aardappelen die je wilt poffen voor. Als je rauwe aardappelen op de barbecue legt, duurt het erg lang. De binnenkant blijft vaak hard en de buitenkant droogt uit. Door ze even op de barbecue te leggen, krijgen ze wel die lekker gerookte smaak.

Verpak de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze op het rooster van de barbecue.

Rits de blaadjes van een tak rozemarijn en een tak tijm. Pel de knoflook. Plet de kruiden en de knoflook met een snuif grof zout in de vijzel. Doe er olijfolie bij.

Leg het lam in een schaal. Kruid met peper en bestrijk met de kruidenmarinade. Laat de koteletjes een tijdje marineren.

Schil de wortelen en snijd ze in kleine stukjes.

Verwarm een scheut olijfolie. Stoof de wortelen en kruid met peper en zout. Doe er een scheutje water, een tak tijm en laurier bij. Zet een deksel op de pot en laat op een laag vuur garen. Haal het deksel van de pot met wortelen en laat het water verdampen.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Smelt een klontje boter in een pan. Stoof de uien gaar.

Spoel de peterselie en snipper hem fijn.

Roer de honing door de gare wortelen.

Haal de aardappelen van de barbecue en pel ze. Doe ze in een grote schaal.

Doe een flinke scheut olijfolie bij de aardappelen en kruid met ras el hanout. Plet de aardappelen met de pureestamper. Doe er de gesnipperde peterselie, de zure room, de gebakken uien en de wortelen bij. Schep alles goed door elkaar.

Bak de lamskoteletjes op de barbecue. Dat vraagt maar een paar minuten. Ze moeten vanbinnen nog rosé zijn.

Serveer de lamskoteletjes met de puree.

Lamskoteletjes met ras el hanout-puree en wortelen