Lamskebab op een stokje met wortelsla  en dipsaus met munt

Gehakt smaakt altijd, òòk op de barbecue. Geïnspireerd door zonnige vakantiebestemmingen grillt Jeroen kebabs op een stokje.  Hij mengt lamsgehakt met varkensgehakt, wat een extra smeuïg gehaktmengsel oplevert. De spiezen worden geserveerd met een salade met wortel een koolrabi en een yoghurtsaus met verse munt.

Ingrediënten

  • 450 g lamsgehakt
  • 450 g gehakt
  • 0.5 teentje look
  • 0.5 chilipeper
  • 0 platte peterselie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 0.5 limoen
  • 0 munt
  • 0 scheutje honing
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 2 wortel
  • 1 bussel koolrabi
  • 50 g amandelschilfers
  • 0 scheutje olijfolie
  • 4 pitabroodje

Benodigdheden

  • lange saté stokjes (van metaal of van hout dat geweekt is in water)
  • een barbecue

Partners

Bereiding

Lamskebab-op-een-stokje met wortelsla en dipsaus met munt

Schil de koolrabi en de wortelen. Rasp de groenten eerder grof. Meng ze in een ruime serveerschaal.
Spoel de takjes koriander en scheur het kruid grof.
Knijp het vers limoensap over de salade, voeg een scheutje olijfolie toe, strooi er de koriander over en kruid ze met peper en zout.
Verhit een pan op een matig vuur (of op je barbecue) en strooi er amandelschilfers in. Schud ze regelmatig op tot ze gelijkmatig goudbruin kleuren. Zet de geroosterde nootjes even opzij.
Lepel de Griekse yoghurt in een schaaltje. Schenk er een beetje fijne olijfolie bij en roer. Kruid het sausje met een bescheiden snuifje cayennepeper en wat zout.
Plet de teen look tot pulp en roer een hoeveelheid naar smaak door de yoghurtsaus.
Knijp er een beetje limoensap bij, een toefje honing en roer muntblaadjes door de dip.
Doe de beide soorten gehakt in een schaal en meng ze grondig. Het varkensgehakt zorgt voor extra smeuïgheid.
Verwijder de hete zaadjes uit de chilipeper en hak het deel dat je wil gebruiken in piepkleine stukjes. Roer de rode snippers doorheen het gehakt.
Tip: het gehakt kan je ook naar persoonlijke smaak extra karakter geven. Bijvoorbeeld met een snuif currypoeder.
Hak de blaadjes platte peterselie fijn en voeg de groene snippers bij het gehakt. Plet ook een beetje look (naar smaak) en roer de pulp erdoor.
Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak peper van de molen en zout toe.
Neem de spiezen en boetseer rondom elk exemplaar een portie van het smeuïge gehakt. Geef het de vorm van een dikke worst van 2 tot 3 centimeter breed en zo’n 10 centimeter lang.
Stook de barbecue flink heet.
Grill de spiezen op het rooster boven de withete kolen. Draai het vlees om de paar minuten even om, zodat het gelijkmatig bakt. Reken een kleine 10 minuten om de kebabspiezen te bakken.
Grill ook de pitabroodjes kort en snij ze in helften of kwarten.
Strooi de amandelschilfers over de schaal met salade, schik er de spiezen op en de stukken gegrild brood.
Werk het gerecht af met wat yoghurtsaus en serveer de rest er apart bij.
Lamskebab op een stokje met wortelsla  en dipsaus met munt