Lamsfond

Lamsfond maak je op dezelfde manier klaar als bruine fond. Gebruik lamsschenkels in plaats van runderschenkels.

Ingrediënten

  • 3 kg lamsschenkel
  • 350 g spekzwoerd
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 200 g wortel
  • 100 g ajuin
  • 200 g selder
  • 1 scheutje rode wijn
  • 4 liter water
  • 20 bolletje zwarte peper
  • 0 een halve bol look
  • 0 enkele takjes tijm
  • 3 blaadje laurier

Benodigdheden

  • een braadslede

Partners

Bereiding

Lamsfond

Leg de lamsschenkels en het zwoerd in een braadslede en zet ze in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Haal ze er na een uur weer uit en besmeer de stukken bot met een laagje tomatenpuree. Strooi er grofgesneden wortel, ui en selder op en langs.

Schuif de braadslede opnieuw in de oven van 180 °C gedurende een halfuur.

Schep het vlees en de geroosterde groenten in de soepketel. Zet de lege ovenschaal op een matig vuur en schenk er wat rode wijn in. Roer alle smaakvolle aanbaksels van het vlees en de groenten los, terwijl de alcohol verdampt (of gebruik een beetje water).

Giet de ingekookte wijn in de ketel en voeg veel water toe.

Doe de peperbollen, de halve bol look, takjes tijm en blaadjes laurier erbij. Laat de bouillon tot 
8 uur pruttelen op een zeer zacht vuur.
 Schep tussendoor drijvende onzuiverhedenen schuim weg. Hoe langer de gaartijd, hoe geconcentreerder en gelatineuzer het resultaat wordt.

Zeef de bouillon en laat hem desgewenst verder inkoken. Sterk ingekookte lamsfond is een product dat kracht en smaak geeft aan je saus.

Vries (een overschot van) de fond in in handige porties.

Lamsfond