Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding

Vandaag kookt Jeroen very British: een zondags gebraad met groenten en onvervalste Yorkshire pudding. Het favoriete gerecht van zijn favoriete schrijver Roald Dahl én een ode aan zijn Schotse vrienden op het eiland Foula.

Ingrediënten

  • boter
  • 1 kg lamsbout
  • peper
  • zout
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalot
  • 8 wortel
  • 300 g kerstomaten
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 5 eetlepel balsamicoazijn
  • 15 g reuzel
  • 120 g bloem
  • 150 ml melk
  • 800 g aardappel
  • 3 eierdooier
  • 1 ajuin
  • 300 g erwten

Benodigdheden

  • een muffinvorm
  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het stoofpotje

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Smelt een klont boter in een stoofpot.

Kruid het vlees met peper en zout. Kleur het aan alle kanten in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Was de wortelen en snijd ze grof.

Doe de knoflook en de sjalotten bij het vlees. Haal de bout uit de pan en doe er de wortelen bij. Leg het vlees op de wortelen.

Snijd de kerstomaten in kwartjes en doe ze ook in de stoofpot. Leg er enkele takjes tijm en rozemarijn en een paar blaadjes laurier bij.

Voeg er de balsamicoazijn aan toe. Zet een deksel op de stoofpot.

Zet de stoofpot in de oven en laat 40 minuten garen.

Maak intussen het beslag voor de Yorkshire pudding (zie verder).

Haal het vlees na het garen uit de oven en draai het om. Laat het minstens 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

De Yorkshire pudding

Verhoog de temperatuur van de oven naar 230 °C.

Zet de muffinvorm even in de oven om op te warmen.

Smelt de reuzel (smout).

tip Je kunt de reuzel ook vervangen door boter.

Meng de eieren met de bloem, de melk en een eetlepel gesmolten reuzel. Kruid met peper en zout.

Haal de verwarmde vorm uit de oven en vet de vormpjes in met de resterende reuzel.

Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.

Haal de Yorkshire pudding uit de oven. De puddings zullen wat inzakken als ze uit de oven zijn.

De aardappelpuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Giet de aardappelen af en plet ze met een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers. Breng op smaak met een snuif zout.

Afwerken en serveren

Smelt een klont boter in een pan.

Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter met enkele takjes gesnipperde tijm.

Doe er de erwtjes bij en kruid met peper en zout.

Snijd de lamsbout in plakken. Serveer het vlees met aardappelpuree, Yorkshire pudding, wortelen en erwtjes.

Lamsbout met groenten en Yorkshire pudding