Lamsbout met geroosterde groenten en aardappelen

Voor het paasdiner kiezen heel wat mensen voor een geroosterde lamsbout uit de oven. Een topkeuze, vooral met zuiderse groenten en een fris rucolaslaatje erbij.

Ingrediënten

  • 1 lamsbout
  • 2 tenen knoflook
  • enkele takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 2 eetlepel honing
  • 2 ajuin
  • 800 g aardappel
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen look
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 tomaat
  • 1 blik artisjokharten
  • 100 g zwarte olijven
  • een scheut witte wijn
  • peper
  • zout
  • 1 bussel rucola
  • olijfolie
  • balsamicoazijn

Benodigdheden

  • een braadslede
  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De lamsbout

Haal de lamsbout tijdig uit de koelkast en laat ze op temperatuur komen.

Pel de look en snijd de tenen in plakjes. Pluk enkele takjes rozemarijn.

Maak met de tip van je koksmes enkele insnijdingen in het vlees van een tweetal centimeter diep. Prop daarin telkens een plakje look en een takje rozemarijn. Tijdens het bakken zullen die aromaten hun smaak afgeven aan het vlees.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Giet een flinke scheut olijfolie in een braadslede. Kruid de lamsbout met peper en zout, en laat hem even korsten op het vuur.

Bereid intussen het glazuur voor de lamsbout. Meng hiervoor de honing en de graanmosterd.

Haal het gekorste vlees uit de braadslede en smeer het glazuur van honing en mosterd er gelijkmatig overheen.

De geroosterde groenten en aardappelen

Pel de uien en snijd ze grof.

Was de aardappelen maar schil ze niet. Snijd ze in twee.

Giet de olie uit de braadslede en doe er een nieuwe scheut in. Bak de stukken ui en aardappel aan.

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de groente in stukken en laat mee aanstoven.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en doe ze in de braadslede. Voeg ook de kruiden toe.

Verwijder de kroontjes uit de tomaten en snijd ze in grote stukken. Voeg de artisjokharten, de tomaten en de olijven toe aan de rest van de groenten en meng ze goed onder elkaar.

Bevochtig met witte wijn. Kruid met peper en zout.

In de oven

Schuif de braadslede met groenten in de hete oven. Plaats de lamsbout op een rooster net boven de groenten en laat het geheel zo’n 30 minuten roosteren.

Ga af en toe met een lepel door de groenten zodat ze niet verbranden en het braadvet dat van de lamsbout komt op alle groenten druipt.

Afwerken en serveren

Haal de lamsbout uit de oven en laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie alvorens het te versnijden.

Snijd de lamsbout in dikke plakken en serveer er de geroosterde groenten en de saus van in de braadslede bij.

Werk het gerecht af met een slaatje van rucola, olijfolie en balsamicoazijn.

Lamsbout met geroosterde groenten en aardappelen