Lamsbout, aardappeltaart met tijm en kaas en een groene salade

Deze prachtig gegaarde lamsbout moet je eens gemaakt hebben! Samen met een hartige aardappeltaart met Comté kaas, frisse muntsaus en een simpele groene salade heb je een maaltijd die iedereen blij zal maken!

Ingrediënten

  • 1 kg lamsbout
  • 4 teentjes look
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takken rozemarijn
  • 2 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 2 eetlepel honing
  • 100 g boter
  • 1 kg vastkookaardappel
  • 200 g comté
  • 1 bussel munt
  • 4 eetlepel water
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 kropsla
  • 100 g spinazieblaadjes
  • 2 stengels lente-ui
  • enkele takjes platte peterselie
  • enkele takjes dragon

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de teentjes look in dunne plakjes en spoel de rozemarijn. Maak met een scherp mes enkele insnijdingen in de lamsbout en steek de plakjes look en enkele takjes rozemarijn in de insnijdingen van het lamsvlees.

Laat een klont boter smelten in een pan. Kruid de lamsbout met peper en zout en kleur het vlees langs beide kanten in de boter.

Meng de twee soorten mosterd met de honing. Leg het gebakken vlees in een ovenschaal en smeer het helemaal in met de mosterdmengeling. Schuif de ovenschaal 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

tip Reken ongeveer 40 minuten per kilogram vlees

Laat de boter smelten in een pan en leg er twee tenen look en enkele takken rozemarijn bij. Kruid bij met peper en zout. Vet vervolgens een taartvorm in met wat gesmolten boter. Gebruik nog niet alle gesmolten boter, de rest hebben nog nodig voor de opbouw van de taart.

Spoel de aardappelen en schil ze. Snijd de aardappelen in hele dunne plakjes en leg de bodem van de taartvorm vol met plakjes.

Strijk de aardappelen in met een laagje gesmolten boter en verdeel er een laagje kaas over. Wissel zo laagje per laagje af tot alle aardappelen, de boter en de kaas zijn opgebruikt. Eindig met een laagje gemalen kaas.

Schuif de taartvorm in de oven tot de aardappelschijfjes gaar en zacht zijn. Indien je een aparte oven hebt (of microgolfoven met ovenstand bijvoorbeeld) mag de aardappeltaart erin voor 40 minuten op 180°C. Indien je geen extra oven hebt, wacht je tot stap 9, want het vlees moet na de oven nog veertig minuten rusten in aluminiumfolie. Dan kan je de aardappeltaart in de oven zetten.

Pluk de blaadjes munt, sprenkel er wat zout over en snipper ze fijn. Schep de munt in een kommetje en voeg er de suiker en het kokend water aan toe. Laat even afkoelen. Voeg na het afkoelen de azijn toe aan de muntsaus en kruid met peper en zout.

Kuis en was de soorten sla en de spinazie, laat ze goed uitlekken en meng alles onder elkaar in een grote kom. Snipper de lente ui fijn en meng hem onder de sla. Pluk wat platte peterselie en wat dragon en meng de kruiden onder de sla. Breng de sla op smaak met olie, azijn, de overschot van de mosterdmengeling,  peper en zout.

Haal de aardappeltaart uit de oven en laat ze even afkoelen. Draai de aardappeltaart dubbel om op een bord en snijd ze in stukken.

Snijd de lamsbout in plakken. Schep wat aardappeltaart op een bord, leg er een plak lamsbout bij, wat salade en een lepel muntsaus.

Lamsbout, aardappeltaart met tijm en kaas en een groene salade