Lahmacun

Jeroen leerde lahmacun of Turkse pizza kennen dankzij een goede vriend. Het is een soort pizzadeeg met als topping vlees en saus. Een geweldige snack of lunch.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • zout
  • een snuif kristalsuiker
  • een scheutje arachideolie
  • 1 zakje gist
  • 2 eetlepel Griekse yoghurt
  • 240 ml water
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaat
  • 1 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • een toefje harissa
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout
  • komijnpoeder
  • gerookt paprikapoeder
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 400 g rundergehakt
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een kneedhaak
  • een blender (hakmolen met S-vormig mes)

Partners

Bereiding

De pizzabodem

Meng de bloem met een snuif zout en een snuif suiker. Doe er een scheutje arachideolie, het zakje droge gist en de yoghurt bij.

tip
Als je verse gist gebruikt, gebruik je de dubbele hoeveelheid. Gedroogde gist is ‘sterker’ dan verse gist.

Kneed het er lauwe water door. Laat de machine lang genoeg draaien.

Bestuif de bol deeg en de kom met wat bloem. Doe er een vel plasticfolie over.

Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verdeel het deeg in porties. Bestuif met wat bloem en maak bolletjes. Laat nog eens 15 tot 30 minuten rijzen onder een schone keukenhanddoek.

De topping

Pel de ui en de knoflook. Schil de tomaten en de rode paprika. Verwijder (een deel van) de zaadjes van de chilipeper. Snijd alle groenten grof.

Doe de ui, knoflook, tomaten, paprika en chili in de blender en mix. Voeg er een toef harissa, de tomatenpuree, een snuif zout, een snuif komijnpoeder en een snuif gerookt paprikapoeder aan toe.

Snipper de peterselie en mix hem door de groenten.

Meng alles met het gehakt.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Bestrijk een stuk aluminiumfolie met olijfolie.

Duw een portie deeg plat tot pizza en leg het op de aluminiumfolie.

Verdeel de topping over de pizza.

Bak de lahmacun 15 minuten in de voorverwarmde oven. Werk eventueel af met wat gesnipperde peterselie. Serveer meteen.

Lahmacun