Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème

Sinterklaas bezorgt jong en oud een portie puur geluk in de vorm van een heerlijke laagjestaart met speculaas, plakjes marsepein en een luchtige botercrème met vanille. Kwestie van al dat suikergoed een plaatsje te geven na de doortocht van de goedheiligman.

Ingrediënten

  • 4 eiwit
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 dopje vanille-extract
  • 200 g marsepein
  • 250 g boter
  • 240 g speculaaskoekje
  • 100 g chocoladeschilfers

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper en K-vormig hulpstuk
  • een ovenplaat met bakpapier of siliconen matje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de Zwitserse botercrème

Klop de eiwitten met de suiker los au bain-marie tot de suiker is opgelost en de eiwitten goed warm zijn. 

Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze bij de eiwitten. Voeg ook een dopje vanille-extract toe.

Giet de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop het mengsel stijf tot je piekjes ziet verschijnen. Intussen kan het mengsel ook afkoelen. Zet de stijfgeklopte eiwitten daarna eventueel nog even in de koelkast.

Rol de marsepein dun uit met behulp van een deegroller.

Check de temperatuur van de eiwitten. Het is belangrijk dat ze volledig zijn afgekoeld, anders gaat de boter straks schiften.

tip Hou ijsblokjes of een zak groenten uit de diepvries tegen de mengkom om de eiwitten sneller af te koelen.

Vervang de klopper van de keukenmachine door het K-vormig hulpstuk. Snijd de boter in blokjes en voeg ze een voor een toe aan de meringue. Laat de machine draaien tot je een gladde botercrème hebt.

De afwerking

Schep een lepel botercrème op een ovenplaat bekleed met bakpapier of een siliconematje en smeer de crème uit. Leg vervolgens een laag speculaasjes op de ovenplaat, naast elkaar in twee rijen van vier.

Bedek de eerste laag speculaas met een dunne laag botercrème. Bouw verder met een nieuwe laag speculaasjes, gevolgd door het dunne vel marsepein. Bedek de marsepein met een laagje botercrème en ga verder met een nieuwe laag speculaasjes.

Herhaal de vorige stap opnieuw. Werk de bovenkant en zijkanten van de laagjestaart tenslotte af met de rest van de botercrème. 

Verdeel de chocoladeschilfers over de taart en laat een tot twee uur opstijven in de koelkast. Smakelijk!

Laagjestaart met speculaas, marsepein en Zwitserse botercrème