Deze overheerlijke taart maak je met verse kruisbessen of stekelbessen, in de volksmond ook wel ‘knoeselen’ genoemd. Een extra tip van Jeroen: serveer deze taart met een lekker kopje Engelse thee.

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 90 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 250 g patisseriebloem
  • 30 g amandelpoeder
  • 0 zout
  • 2 eierdooier
  • 50 g kristalsuiker
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 2.5 dl melk
  • 0 enkele druppels amandelextract
  • 500 g kruisbes
  • 0 bloem
  • 2 eetlepel kruisbessenconfituur

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een zeef
  • vershoudfolie
  • een garde
  • een deegrol
  • een ronde taartvorm (diameter ong. 20 cm)

Partners

Bereiding

Het deeg

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de juiste hoeveelheid boter samen met de bloemsuiker in de mengkom van de keukenrobot met het menghulpstuk voor deeg.

Start de keukenrobot op een matige snelheid.

Doe er het ei bij terwijl de machine blijft draaien.

Haal de mengkom van de keukenrobot. Zeef de patisseriebloem bij het beslag.

Zet de kom terug op zijn plaats en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt. Doe er het amandelpoeder beetje bij beetje bij.

Voeg ten slotte een snuifje zout toe en laat de machine nog kort draaien.

Rol het deeg tot een bol en verpak het in vershoudfolie. Laat het deeg minstens een halfuur rusten in de koelkast.

De pudding

Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Het eiwit gebruik je niet.

tip
Vries het eiwit eventueel in voor later. Je kan er bijvoorbeeld meringues van bakken.

Doe de suiker bij de dooiers en laat de machine draaien tot het mengsel verandert in een bleke, gladde massa.

Voeg het puddingpoeder (met vanillesmaak) toe en meng alles.

Meet de melk af en verwarm ze in een steelpan op een zacht vuur. Breng ze tot tegen het kookpunt. Doe enkele druppels amandelextract bij de melk.

Schenk een klein deel van de hete melk bij de mix van dooiers. Klop het mengsel onmiddellijk los.

Giet de inhoud van de mengkom in de pan met de rest hete melk. Zet het vuur zacht. Blijf met de garde roeren tot je een gebonden pudding krijgt. Zet de pan vervolgens weg van het vuur.

De taart

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Pluk de steeltjes van de kruisbessen.

Bestuif het werkblad met bloem.

Haal de bol deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met de deegrol tot een lap van een enkele millimeters dik.

Drapeer de lap deeg voorzichtig over en in de taartvorm. Druk het deeg aan in alle hoekjes en kantjes van de vorm.

Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm en snijd zo de overhangende resten deeg los.

Bestrijk de bodem van de taart met kruisbessenconfituur.

Giet de pudding op de taartbodem. Strijk mooi glad.

Bedek de pudding met de verse kruisbessen.

Bak de taart gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Haal ze uit de vorm.

Bestrooi met bloemsuiker.