Kruimeldeeg met cakebeslag,  appelcompote en amandel

Is dit een taart of is het een cake, dat mag je zelf beslissen. Eén ding staat vast: iedereen kan dit gebak op de tafel zetten en het smaakt voortreffelijk bij een verse kop koffie.

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 250 g bloem
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 250 g boter
  • 4 ei
  • 400 g appelcompote
  • 1 ei
  • 50 g amandelschilfers
  • 2 eetlepel suiker

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een grote bakring (hoogte: ong. 8 cm
  • diameter ong. 24 cm)
  • een bakmatje of een vel bakpapier
  • een keukenmachine met klopper
  • een plastic spuitzak
  • een keukenpenseel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat ze mals wordt.
Opmerking: Wie geen losse grote bakring bezit, kan enkel de ring van een springvorm gebruiken (zonder bodem).

Het gebak

Gebruik een klein beetje boter om de binnenkant van de bakring in te boteren. Gebruik daarvoor een keukenpenseel.

Bepoeder het ingevette oppervlak met een beetje bloem.
Snij de malse boter in blokjes en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker. Gebruik een mengeling van kristalsuiker en een deel vanillesuiker.
Laat de keukenmachine (met een klopper als menghulpstuk) rustig draaien. Schud de suiker beetje bij beetje bij de zachte boter.
Verhoog de snelheid van je machine en laat de suiker goed mengen met de boter. Voeg vervolgens de eieren toe, één voor één. Kijk uit dat er geen stukjes eierschaal in het beslag terecht komen.
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en schep de bloem in kleinere hoeveelheden bij het mengsel van boter en eieren. Laat de machine de hele tijd draaien, tot je een egaal beslag hebt.
Leg het bakmatje (of een vel bakpapier) op de ovenschaal. Plaats er de ingeboterde bakring op en bedek de bodem en de randen met het vel kant-en-klaar kruimeldeeg.
Druk het vel deeg voorzichtig aan. Duw met de handpalm op de rand van de bakring, zodat je het overtollige deeg gemakkelijk kan verwijderen.
Schep het cakebeslag in een (plastic) spuitzak. Knip de top van de zak eraf.
Spuit een dikke laag beslag in cirkelbewegingen – van binnen naar buiten – over de bodem van het gebak. Gebruik ongeveer de helft van het beslag.
Schep bovenop het beslag een dikke laag appelcompote. Verdeel de compote gelijkmatig over het oppervlak van de taart.
Spuit nu de andere helft van het beslag bovenop de compote. Werk opnieuw in cirkelvormige bewegingen.

Afwerking

Verwarm de oven voor op 170°C.

Scheid het ei en doe het eiwit in een mengschaal. De dooier gebruik je niet. Klop het eiwit los met een (kleine) garde.
Voeg de amandelschilfers en de suiker toe en roer de drie ingrediënten.
Schep het mengsel met amandelnoot bovenop het beslag en verdeel het gelijkmatig.
Bak de taart gedurende 60 tot 75 minuten in de hete oven. (afhankelijk van de dikte van het gebak en het type oven)
Controleer of het gebak gaar is door erin te prikken met een prikvork of een satéstok. Er mogen geen restjes beslag aan de prikker blijven kleven.
Snij de randen van het gebak voorzichtig los met een mesje, neem de bakring voorzichtig weg en laat de taart afkoelen.
Kruimeldeeg met cakebeslag,  appelcompote en amandel