Kruidige appelcake met karamelsaus

Jeroen bakt een cake met appel en enkele specerijen die perfect bij het fruit passen. Verwacht een stukje stevig gebak dat je kan serveren met een frisse bol ijs en een eenvoudige karamelsaus.

Ingrediënten

  • 2 Jonagold appel
  • 280 g bloem
  • 250 g boter
  • 200 g suiker
  • 10 g bakpoeder
  • 2 dl melk
  • 200 g dadels
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 snuifje kardemompoeder
  • 1 snuifje zout
  • 2 ei
  • 100 g karamelsnoepjes
  • 1 scheutje melk
  • vanille ijs

Benodigdheden

  • een keukenmachine (met hakmolen)
  • een (brede) cakevorm
  • een keukenpenseel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat de boter op kamertemperatuur komen zodat ze mals wordt.

Het appelgebak

Ontpit de dadels en doe ze in de keukenmachine met hakmolen. Wie een klassieke keukenmachine voor deeg en beslag heeft, maakt best vooraf een puree van de ontpitte dadels.

Weeg de bloem en de bruine suiker. Doe ze in de keukenmachine samen met een snuif nootmuskaat, een snuif kaneel en een voorzichtig snuifje kardemompoeder. Dit specerij heeft een krachtige smaak.  Voeg ook de gepureerde dadels toe.

Doe er de boter bij en meng alles tot een glad beslag. Voeg de eieren toe tijdens het mengen en vergeet het bakpoeder niet.

Meet de juiste hoeveelheid melk en giet de vloeistof bij het beslag.

Snij de vanillestok overlangs in twee. Schraap er met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit. Voeg de zwarte puntjes toe aan het beslag, samen met een snuifje zout.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Smeer de binnenzijde van de cakevorm in met wat gesmolten boter. Bepoeder de binnenzijde met een dun laagje bloem. Hou de gesmolten boter bij.

Giet het cakebeslag in de bakvorm.

Snij de (ongeschilde) appels in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snij elk partje appel in schijfjes van enkele millimeters dik.

Schik de appelschijfjes over de cake. Laat de schijfjes mekaar deels overlappen.

Neem het keukenpenseel en strijk de laag appelschijfjes in met de rest van de gesmolten boter.

Strooi eventueel nog een dun laagje bruine suiker over de cake.

Bak de cake in de oven van 160°C. Reken zo’n 65 tot 75 minuten baktijd, waarbij je na 30 minuten de cake in de oven afdekt met een vel aluminiumfolie. De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.

Serveer de appelcake straks warm of laat het gebak afkoelen.

De karamelsaus

Laat de karamelsnoepjes smelten in de melk. Roer regelmatig tot ze helemaal opgelost zijn.
Voeg naar behoefte meer snoepjes of meer melk toe, tot de saus de juiste romige dikte heeft.

Serveren

Snij de warme cake in porties. Serveer het dessert met een bolletje ijs naar keuze en lepel er karamelsaus over.
Kruidige appelcake met karamelsaus