Kriekentaart

Jeroen bakt vandaag zijn lievelingstaart om te trakteren voor zijn verjaardag. De basis is een gistdeeg met daarop banketbakkersroom en veel krieken. Uiteraard wordt de taart afgewerkt met slagroom.

Ingrediënten

  • 420 g bloem
  • 210 g boter
  • 80 g melk
  • 18 g gist
  • 0 zout
  • 1 ei
  • 30 g kristalsuiker
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 100 g kristalsuiker
  • 4 eierdooier
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 1 bokaal krieken
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 2 dl slagroom
  • 50 g bloemsuiker
  • 0 witte chocolade

Benodigdheden

  • een keukenmachine met kneedhaak
  • een keukenmachine met klopper
  • een deegrol
  • een taartvorm met een diameter van 28 cm en een hoogte van 3.5 cm
  • een spuitzak met gekartelde spuitmond

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.

Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.

Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder.

Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. 

Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.

Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.

De banketbakkersroom

Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Laat trekken.

Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.

Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend binden op het vuur.

Doe de pudding terug in de kom van de keukenmachine. Zet de machine aan en laat de pudding al roerend afkoelen zodat er geen vel op komt.

Bestrijk het deeg met een dunne laag afgekoelde banketbakkersroom. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.

tip
Je hebt waarschijnlijk te veel banketbakkersroom voor één taart, maar die kun je natuurlijk perfect serveren in kommetjes als dessert.

De krieken

Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot.

Verwarm het sap met de suiker. Roer het puddingpoeder los in het sap. Laat indikken.

Doe de krieken bij het ingedikte kriekensap.

Haal de taart uit de oven. Doe de krieken met het ingedikte sap in de vorm. Laat de taart opstijven en afkoelen.

Haal de taart uit de vorm.

De afwerking

Klop met een garde de slagroom op met de bloemsuiker. 

Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond. 

Spuit slagroom langs de rand van de taart. Rasp er eventueel wat witte chocolade over.

Kriekentaart