Jeroen is dol op kriekenflappen: knapperig bladerdeeg gevuld met krieken uit een bokaal en amandelspijs. Je kunt ze heel gemakkelijk vers maken.

Ingrediënten

  • 700 g krieken
  • 2 eierdooier
  • 120 g kristalsuiker
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 100 g amandelpoeder
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 dopje amandelextract
  • 1 eierdooier
  • 0 een scheutje melk
  • 1 vel bladerdeeg
  • 0 parelsuiker

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een blender

Partners

Bereiding

De kriekenvulling

Giet de krieken door een zeef en vang het vocht op.

Verwarm het vocht op het vuur.

Klop de eierdooiers en de suiker eerst wat los met een garde. Klop het dan wit en schuimig met de keukenmachine.

Doe het puddingpoeder bij dit mengsel en een beetje warm kriekensap. Roer goed los.

Doe het puddingmengsel bij het warme kriekensap. Laat binden op het vuur. Het moet een stevige pudding zijn. Doe er de krieken bij.

Stort de vulling in een kom. Leg er plasticfolie over en druk aan zodat er geen vel op komt.

Laat afkoelen in de koelkast.

De amandelspijs

Meng het amandelpoeder met de suiker, het ei en het amandelextract in de blender tot een smeerbare massa.

tip
In plaats van amandelextract kun je ook een dopje amaretto toevoegen.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Roer de eierdooier los met een scheutje melk.

Snijd het bladerdeeg in vierkanten van 15 x 15 cm.

Trek een denkbeeldige diagonaal op het vierkant zodat je twee driehoeken krijgt. Bestrijk één driehoek met amandelspijs.

Leg een lepel kriekenpudding op de amandelspijs.

Vouw het bladerdeeg dicht tot een driehoek en duw de randen dicht met een vork. Prik wat gaatjes in de flap met de vork.

Leg de kriekenflappen op een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconen matje.

Bestrijk de flap met het losgeklopte ei met melk. Strooi er wat decoratiesuiker (parelsuiker) over.

Bak de flappen 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de flappen afkoelen.