Krabsalade met mango, limoen en wasabimayonaise

Jeroen bereidt een krabsalade die kan dienen als lichte lunch of als voorgerecht. Het krabbenvlees krijgt gezelschap van knapperige kropsla, reepjes verse mango en wat daikon. Deze dikke witte wortel is een japans familielid van onze radijs. De groente is tegenwoordig courant te vinden in Belgische winkels. Uiteraard smaakt de krabsalade ook heerlijk op een verse boterham of een sandwich.

Ingrediënten

  • 400 g krabvlees
  • 1 kropsla
  • 0.33 daikon
  • 0.5 mango
  • 0.5 chilipeper
  • 1 limoen
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 1 wasabi
  • 2 eetlepel soyasaus
  • sesamolie
  • peper
  • zout
  • ijsblokjes

Benodigdheden

  • een fijne rasp
  • een dunschiller
  • een mandoline of Chinese mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Zo’n krabsalade smaakt eens zo lekker met zelfgemaakte mayonaise erin. In een wip en een zucht maak je hele pot klaar.

Bereiding

Neem een mengschaal en doe er de mayonaise, wat sojasaus en een toefje scherpe wasabi bij. Meng alles met een kleine garde. Gebruik een hoeveelheid van de Japanse wasabi, naar persoonlijke smaak.

Rasp de dunne groene schil van een limoen in het sausje. Snij vervolgens de vrucht open en pers er het sap bij.

tip Maak met een mesje enkele insnijdingen in het vruchtvlees van de limoen. Zo kan je er met minder moeite meer sap uit persen.

Meng en proef. Voeg gerust wat extra van de ingrediënten toe tot alle smaken in balans zijn.

Doe het krabvlees in een ruime mengschaal. Gebruik geen exclusieve king crab want dat is overbodige luxe. Schep een portie van de wasabi-mayonaise bij de krab. Prak het krabvlees met een vork en meng. Voeg enkel extra mayonaise toe, indien nodig. Zet de krabsla koel.

Neem de daikon erbij en schil de dikke witte wortel met een dunschiller. Daikon heeft een milde smaak, die doet denken aan onze klassieke radijsjes.

Snij de daikon in flinterdunne (lange) plakjes. Gebruik een (Chinese) mandoline of doe het met je dunschiller, of een scherp koksmes. Stapel de plakjes op elkaar en snij ze in flinterdunne sliertjes (julienne). Leg de sliertjes in een kom met ijswater zodat de reepjes daikon vrolijk opkrullen.

kookvraag Wat is Brunoise?

Snij de mango middendoor, tot tegen de dikke pit aan. Schil de vrucht en snij ze in dunne plakjes. Gebruik geen mandoline voor een mango die zeer rijp is. Zet het mes in die plakjes en verander ze in flinterdunne sliertjes. Zet de portie fruitreepjes even opzij.

Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snij het deel dat je gebruikt in zeer dunne reepjes en vervolgens in piepkleine stukjes. Hak de stukjes nog eens extra, zodat je straks in geen geval te grote stukken chilipeper in de krabsla vindt.

Pluk de bladeren van de kropsla en spoel ze in ruim water. Behandel de broze groente voorzichtig. Laat de sla nadien goed uitlekken.

Serveren

Bedek de bodem van elk bord met knapperige blaadjes kropsla.
Strooi een klein beetje peper van de molen en grof zout over de sla. Druppel er voorzichtig een beetje sesamolie over (naar smaak).
Lepel een portie krabsla op de sla en strooi er frisse reepjes daikon en mango over. Werk het bordje af met enkele ‘spatten’ felrode chilipeper.
Krabsalade met mango, limoen en wasabimayonaise