Krabcocktail met appel-seldersalsa en cocktaildressing

Dit is een traditioneel voorgerecht waarin Jeroen de garnalen vervangt door krab. De dressing kun je ruim van tevoren klaarmaken, maar wacht met de appel-seldersalsa en het samenstellen van de cocktail. De sla en de salsa moeten immers lekker krokant blijven.

Ingrediënten

  • 3 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel ketchup
  • scheutje whisky
  • zout
  • cayennepeper
  • 4 stengel bleekselder
  • 1 Jonagold appel
  • 1 sjalot
  • 1 dl olijfolie
  • 2 eetlepel appelazijn
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0.25 bussel dragon
  • peper
  • zout
  • 400 g krab
  • scheutje olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 krulandijvie
  • 4 ei
  • scheutje olijfolie
  • scheutje azijn
  • handvol kroepoek

Benodigdheden

  • huishoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De cocktaildressing

Meng de yoghurt met mayonaise en ketchup.
Roer er een klein scheutje whisky door en breng op smaak met een snuifje zout en cayennepeper.
Dek af en bewaar in de koelkast.

Appel-seldersla

Haal de blaadjes van de bleekselder en spoel ze onder stromend water. Haal de lange draden zo veel mogelijk weg. Gebruik eventueel een dunschiller.
Snijd de selder in heel fijne blokjes (brunoise).
Snijd de appel ook in brunoise. Pel de sjalot en snipper hem heel fijn.
Meng de selder met de appel en de sjalot.
Doe olijfolie en appel- of sherry-azijn bij de salsa. Breng op smaak met peper en zout.
Snipper de bieslook en dragon heel fijn en doe het bij de appel-seldersalsa. Dek af en bewaar in de koelkast.

Afwerken en serveren

Haal de krulandijvie uit elkaar. Gebruik alleen de binnenste knapperige blaadjes voor dit gerecht.

Leg de blaadjes in ijskoud water waar je eventueel wat ijsblokjes bij doet. Laat uitlekken in een vergiet.
Kook de eieren hard. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
Pel de eieren en plet ze met een vork.
Laat de krab uitlekken. Haal ze met een vork uit elkaar en meng het vlees met een scheutje olijfolie en het sap van een halve limoen.
Meng de krulandijvie met een scheutje olijfolie en een likje azijn.
Leg een beetje appel-seldersalsa op de bodem van een groot glas.
Leg er een laag krab op.
Schep een laag ‘mimosa’ (geprakte eieren) over de krab en lepel er wat cocktaildressing over.
Eindig met een toefje krulandijvie en wat verkruimelde kroepoek.
Krabcocktail met appel-seldersalsa en cocktaildressing