Krabcakes met limoen/gembermayonaise en een witloofslaatje met appel

Crab cakes zijn erg populair in de Amerikaanse keuken. In dit gerecht gebruiken we krabvlees van bij ons en serveren we de krabburgers met een lekker Belgisch witloofslaatje. Ideaal als voorgerecht of aperitiefhapje, mét uiteraard een dipsausje erbij.

Ingrediënten

  • 150 g aardappel
  • 2 eierdooier
  • 1 eetlepel water
  • 1 koffielepel wasabi
  • een scheutje natuurazijn
  • 20 g gember
  • 1 limoen
  • 0.25 teentje knoflook
  • 2 dl arachideolie
  • peper
  • zout
  • currypoeder
  • kurkuma
  • kippenkruiden
  • 1 koffielepel honing
  • 1 ei
  • 500 g krabvlees
  • 1 eetlepel panko
  • cayennepeper
  • gerookt paprikapoeder
  • arachideolie
  • 200 g paneermeel
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 Jonagold appel
  • peper
  • enkele takjes dille

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

De limoen/gembermayonaise

Doe de eierdooiers in een diepe mengbeker. Doe er het water, de azijn en de wasabi bij.

Voeg de opgelegde gember toe.

Rasp er de limoenzeste bij. Halveer de limoen en knijp het sap in de mengbeker.

Kneus en pel de knoflook. Gebruik een klein stukje teen voor de mayonaise.

Plaats de staafmixer in de beker en klop alles los.

Voeg de arachideolie in een straaltje toe en beweeg de mixer mee. Enkele seconden later is de mayonaise gebonden.

Kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met currypoeder, kurkuma, kippenkruiden en een lepel honing. Mix opnieuw.

De krabcakes

Giet de aardappelen af. Zet de pot even op het vuur zodat de aardappelen kunnen drogen.

Plet de aardappelen met een pureestamper. Doe er een ei bij.

Roer het krabvlees onder de puree. Voeg een eetlepel panko toe.

Kruid de krabpuree met cayennepeper en gerookt paprikapoeder.

Vorm burgers van de krabpuree. Dit worden de krabcakes.

Verwarm een scheut arachideolie in een pan.

Haal de krabcakes door het paneermeel en bak ze in de pan.

Afwerken en serveren

Snijd de bittere kegeltjes aan de onderkant van het witloof weg. Snipper de stronkjes in fijne reepjes (julienne).

Snijd ook de Granny Smith in julienne.

Verzamel de witloof- en appelstukjes in een mengkom en kruid met peper.

Meng er enkele lepels van de zelfgemaakte mayonaise onder.

Besprenkel met een scheutje azijn. Breng op smaak met wat dille.

Serveer de krabcakes met de salade van witloof en appel. Geef er een toef limoen/gembermayonaise bij.

Krabcakes met limoen/gembermayonaise en een witloofslaatje met appel