Krabburgers met lavasmayonaise

De basis voor zo’n lekkere krabburger is een stevig mengsel van krabbenvlees met broodkruim en ei. Daarvan maken we crab cakes, die vooral in de Verenigde Staten erg populair zijn. Voor de saus die erbij past, werk ik met lavas. Dit kruid heeft een verfijnde seldersmaak en wordt de laatste tijd steeds populairder. Het loont de moeite om er eens mee aan de slag te gaan. En geheel niet ter zake: Lavas smaakt ook heerlijk bij de bereiding van een klassieke pot mosselen.

Ingrediënten

  • 400 g krabvlees
  • 0.25 bussel peterselie
  • 0.5 citroen
  • 3 sneetje brood
  • 1 ei
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.5 bussel lavas
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 8 radijs
  • 0.25 komkommer
  • 4 hamburgerbroodje
  • 1 klontje boter
  • 0 bloem
  • 0 kropsla

Benodigdheden

  • een blender of cutter
  • een zeef

Partners

Bereiding

Het krabbenmengsel

Doe het krabbenvlees in een mengschaal. Let op: Als je krabbenvlees in eigen nat koopt, laat het dan vooraf uitlekken. Het is belangrijk om een stevige mix te maken voor de brugers.
Snipper de blaadjes bladpeterselie fijn en voeg ze bij het krabvlees. Voeg ook een scheutje vers citroensap toe en meng.
Snij de korstjes van het oud brood, breek het in stukken en doe het in de blender of cutter. Maal het brood tot fijn paneermeel. Je kunt naar keuze ook kant-en-klaar paneermeel gebruiken.
Doe (een groot deel van) het paneermeel in de schaal, samen met het ei. Meng alles, proef het mengsel van krabbenvlees en kruid het met wat peper en zout.
Controleer even of het mengsel stevig genoeg is om er ‘hamburgers’ van te kneden. Zoniet, voeg dan wat extra paneermeel toe.
Zet het mengsel even in de koelkast. Dek het eventueel af met een vel vershoudfolie.

De lavasmayonaise

Tijd voor het kruidensausje. Als basis is er mayonaise nodig. Gebruik bij voorkeur zelfgemaakte verse mayonaise.
Spoel de beker van je blender schoon en doe er de lavas in. Mix het kruid fijn en voeg vervolgens de mayonaise toe. Mix opnieuw tot je een kruidige mayonaise krijgt. Giet de groene saus door een zeef zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt. Zet de saus vervolgens in de koelkast. Dan wordt ze weer iets steviger.
Opmerking: Mix de mayonaise niet te lang, want ze kan schiften. Als de kruidenmayonaise toch schift, wrijf ze dan door een zeef en voeg een scheutje lauw water toe. Roer vervolgens met een garde tot de binding zich herstelt.

De burgers

Neem er de radijzen, de komkommer en de sla bij. Spoel de groenten schoon. Pluk de blaadjes sla. Snij de ongeschilde komkommer en de radijzen in fijne schijfjes.

Verhit de grill van je oven.

Leg de halve broodjes (de ‘buns’) in een ovenschaal met de kruimzijde naar boven. Toast de broodjes zo’n 3 tot 5 minuten onder de gloed van de grill. Draai ze eventueel nog even om en grill nog zo’n 2 minuten extra.

Verhit een scheutje olijfolie of boter in een braadpan en strooi wat bloem in een schaaltje.

Neem het krabmengsel erbij en bewerk ze tot hamburgers. Reken zo’n 100g per krabburger. Wees niet te zuinig, zodat je elke tafelgast een stevige burger kan serveren.

Wentel elke burger even door de bloem. Een dun laagje van het witte poeder volstaat!

Bak de krabburgers goudbruin. Doe dit op een matig vuur, zodat ze binnenin voldoende gaar en warm zijn, zonder te verbranden.

Bouw de burgers op: Bestrijk de onderste helft van de gegrilde broodjes met een lepel lavasmayonaise. Schik er een paar blaadjes sla op en vervolgens de versgebakken krabburgers. Daarbovenop komt nog een voorzichtig lepeltje lavasmayonaise en enkele schijfjes komkommer en radijs.

Zet er tenslotte de hoed van het broodje op.

Krabburgers met lavasmayonaise