Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling

Een gazpacho op Vlaamse wijze met karnemelk als hoofdrolspeler. Karnemelk is heel goed voor de gezondheid en geeft deze gazpacho van erwten een speciale, pure toets. Lekker met de gerookte paling als garnituur.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 2 scheutje olijfolie
  • 2 teentje look
  • 1 ajuin
  • enkele takjes tijm
  • een handvol ijsblokjes
  • 600 g diepvrieserwten
  • 3 liter groentebouillon
  • 5 dl karnemelk
  • 2 snuifje zout
  • 2 snuifje peper
  • een scheutje appelazijn
  • 200 g gerookte paling
  • enkele blaadjes munt
  • 25 g gemengde zaden

Benodigdheden

  • een mandoline (optioneel)
  • een blender
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de venkel in twee en snijd één helft in stukken.

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en stoof er de stukken venkel in aan.

Pel de look en de ajuin. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de stovende venkel.

Breng de groenten op smaak met enkele takjes tijm.

Voeg er een scheutje water aan toe en dek de groenten af met een deksel. Gaar de groenten plat.

Neem een grote kom. Doe er ijsblokjes in en vul verder met water.

Snijd de harde kern uit de andere helft van de venkel en snijd ze in dunne plakjes met behulp van een mandoline. Leg de plakjes op ijswater.

Breng water met bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Gaar er de erwtjes in. Schep er na enkele minuten al ongeveer 100 g van de erwtjes uit en houd ze apart op ijswater. Zij zullen dienst doen als garnituur later.

Giet de koude bouillon over de gare groenten tot ze onder staan om ze sneller af te koelen.

Giet de rest van de erwtjes af en spoel ze onder koud water om af te koelen. Giet de erwtjes in de beker van de blender.

Doe er ook de gare groenten in met de koude bouillon en mix het geheel fijn.

Zeef de soep om de erwtenpulp eruit te halen.

Giet de soep opnieuw in de blender met de karnemelk. Breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje appelazijn. Mix opnieuw fijn.

Laat de groenten op ijswater uitlekken. Breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.

Serveer de koude soep in een kommetje en leg er wat van de groentjes bij.

Snijd de gerookte paling in stukjes en werk er het kommetje soep mee af samen met enkele blaadjes munt en wat gemengde zaadjes.

Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling