Koude courgette-avocadosoep, roggetoast en tartaar met makreel

Een heerlijke gazpacho, maar dan groen! Deze frisgroene, zomerse soep met courgette en avocado als smaakmakers, doet je meteen terugdenken aan de mediterrane keuken. Heerlijk in combinatie met een toast en verse vissalade van gerookte makreel.

Ingrediënten

  • 2 prei
  • 2 courgette
  • 2 ajuin
  • 2 tenen look
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 2 liter water
  • 1 bouillonblokje
  • 200 g spinazie
  • 2 avocado
  • scheutje azijn
  • 3 ei
  • 1 gerookte makreel
  • een halve sjalot
  • een halve bussel peterselie
  • enkele augurken
  • 30 g kappertjes
  • 2 koffielepels mierikswortelpasta
  • 2 eetlepel mayonaise
  • een halve citroen
  • 4 sneden roggebrood

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Soep

Zet een pot op het vuur met boter. Snijd de uien, prei en courgette in stukken en stoof ze samen lichtjes aan in de pot.

Doe er vervolgens de look bij, samen met het water en een bouillonblokje. Kruid de soep verder bij met peper, zout, tijm en laurier en laat het geheel verder garen op het vuur met het deksel op. Laat de soep afkoelen wanneer ze klaar is.

Kook de spinazie in water met een beetje bicarbonaat. Giet de spinazie af en laat afkoelen.

Pel de avocado’s en haal de pit eruit. Als de soep en de spinazie afgekoeld zijn, doe dan de soep, spinazie en de avocado’s in de blender (of gebruik een staafmixer) en mix fijn. Voeg nog een klein scheutje azijn toe en kruid nog wat bij met zout en peper.

Tartaar van makreel

Maak hardgekookte eieren: laat ze een 9-tal minuutjes voor echt hardgekookte eieren of een 8-tal minuutjes als de eierdooier nog iets smeerbaarder mag zijn.

Haal het vel van de makreel en pluk het vlees van de graat. Probeer geen kleinere graten mee te nemen in de tartaar.

Snijd de sjalot en de augurken fijn en doe ze in een mengkom samen met de makreel. Hierbij komen nog fijngesneden kappertjes peterselie, mayonaise, mierikswortelpasta, sap van de citroen, peper en zout. 

Haal de eitjes uit het water en koel ze af onder koud water. Pel en plet ze eerst in een apart kommetje alvorens ze bij de rest van de tartaar te mengen. Meng tot slot alles goed door elkaar.

Snijd een viertal sneden van het roggebrood en rooster met een beetje olijfolie in de oven of steek ze in de broodrooster. Smeer er bij het serveren de makreeltartaar over.

Koude courgette-avocadosoep, roggetoast en tartaar met makreel