Köttbullar

Iedereen heeft ze wel al eens geproefd: de smakelijke, Zweedse gehaktballetjes met vossenbessen en aardappelpuree. Jeroen maakt ze klaar op reis en probeert zo dicht mogelijk bij het originele recept te blijven.

De Zweedse balletjes maak je met twee soorten gehakt. Jeroen gebruikte in Zweden gehakt van elend en varkensgehakt. Het elandgehakt kan je vervangen door puur rundergehakt of wildgehakt.

Voor dit recept heb je ook allspice berry (ook wel piment of Jamaica-peper) nodig. De smaak doet denken aan een mix van kruidnagel, peper en kaneel. Als je geen allspice berry vindt, kan je het vervangen door een mengeling van deze drie kruiden om de smaak zo goed mogelijk te benaderen.

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 1 sjalot
  • een klontje boter
  • 1 eetlepel all spice berry
  • 200 g veenbessen
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • een scheut water
  • 300 g wildgehakt
  • 300 g varkensgehakt
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • peper
  • keukenzout
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • een scheut whisky
  • 2 dl room

Benodigdheden

  • pureestamper
  • vijzel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Smelt een klontje boter in een pan op een zacht vuur. Pel de sjalot, snipper ze fijn en stoof ze aan in de boter. Hou apart.

Doe de gedroogde allspice bessen in de vijzel en maal ze fijn.

Doe de diepvriesbessen met de suiker en een flinke scheut water in een pannetje. Breng het geheel zachtjes aan de kook.

Doe de twee soorten gehakt met het ei, de gestoofde sjalot, de gemalen allspice bessen en het paneermeel in een kom, kruid met peper en zout en meng het geheel met de hand.

Smelt een klont boter in een grote pan. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de bruisende boter.

tip Maak je handen lichtjes nat om balletjes te rollen. Zo blijft het gehakt minder aan je vingers plakken.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de melk, de boter en de dooier aan toe. Kruid met peper en zout en ga er met een pureestamper door tot je een smeuïge puree hebt.

Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart. Giet een scheutje whisky in de pan en flambeer. Blus met de room en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus even inkoken en schep de gebakken balletjes er weer bij. Laat ze nog even verder garen in de saus.

Schep een flinke toef puree op een bord, lepel er wat gebakken balletjes en romige saus bij en werk af met de bessensaus.

Köttbullar