Koteletten in donker bier

Wie zot is van stoofvlees maar ook een stukje eerlijk varkensvlees apprecieert, zal dit gerecht met smaak naar binnen werken. Op basis van stevige koteletten, wat spek, dikke uien en Belgisch bruin bier zet je een maaltijd met karakter op de tafel. Serveer er eenvoudige gebakken patatjes bij en een frisse salade van bv. waterkers.

Ingrediënten

  • 4 kotelet
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 250 g spek
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 1 bloem
  • 1 graanmosterd
  • 1 dl bruine fond
  • 2 flesje bruin bier
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g aardappel
  • 0 boter
  • 0 grof zout
  • 2 bussel waterkers
  • 0 slaolie
  • 0 natuurazijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Bruine fond is ideaal om de vleessaus extra smakelijk te maken. Voor de bereiding kan je hier mijn recept vinden. Maak altijd voldoende fond en vries de sausbasis daarna in porties in.

De koteletten met saus

Verwarm de diepe braadpan (of een stoofpot) voor op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Laat de boter niet verbranden. Kruid intussen de lappen varkensvlees met wat zout en wat peper van de molen.

Leg de koteletten in het hete braadvet en laat ze ongeveer 2 minuten ongestoord bakken. Draai het vlees daarna pas om. (Het vlees moet een korstje krijgen, het hoeft nog niet gaar te zijn.)

Neem het vlees na zo’n 2 minuten uit de pan, en zet het opzij. Hou ook de pan met het braadvet bij.

Pel de dikke uien, halveer ze en snij ze vervolgens in halve ringen van ongeveer 0,5 centimeter dik.

Pel de look en snipper de teen. Plet de stukjes look tot pulp. (Gebruik hiervoor het brede lemmet van je koksmes, of een lookpers.)

Verwijder het zwoerd en eventuele stukjes kraakbeen uit het stuk gerookt spek. Snij het vlees vervolgens in kleine blokjes of korte reepjes.

Stoof de spekblokjes in de pan waarin je de koteletten hebt gekleurd. Geef ze in enkele minuten een goudbruin tintje.

Voeg de stukken ui en de lookpulp toe. Roer en laat de uien 5 minuten mee bakken op een matig vuur.

Strooi de bruine suiker en de bloem over het gerecht. Roer even.

Schenk even later het bruin bier in de diepe pan (of stoofpot) en roer alle aanbaksels los.

Blijf voorzichtig roeren tot de saus een klein beetje bindt.

Doe er de bruine fond bij én wat graanmosterd. (hoeveelheid naar smaak) Bruine fond kan je kant-en-klaar kopen, of gebruik mijn recept voor de bereiding.

Gooi blaadjes laurier en enkele takjes tijm in de pot.

Roer, proef en beslis wat er nog mist in de smaakbalans. Bv. wanneer het bier te bitter smaakt, neutraliseer dat dan met een beetje extra bruine suiker.

Kruid het gerecht met een snuifje zout en voldoende peper van de molen.

Zet het vuur zacht en leg de koteletten in de saus. Gaar het varkensvlees verder gedurende 25 minuten.

De gebakken aardappelen

Gebruik afgekoelde gekookte aardappelen, of kook een pot verse aardappelen gaar.
Snij de aardappelen in brede schijfjes.
Smelt een klont boter in een braadpan.
Leg de schijfjes aardappel in de bruisende boter. Bak de aardappelen goudbruin aan beide zijden.
Bak een grote hoeveelheid aardappelen in meedere keren.
Leg de gebakken aardappelen op een vel keukenpapier, zodat ze kunnen uitlekken.
Kruid de aardappelen naar smaak met een beetje grof zout.

Het slaatje van waterkers

Pluk de blaadjes en fijne takjes van de waterkers. Spoel ze voorzichtig in ruim water. Laat het groen uitlekken.
Serveer de waterkers ‘natuur’, of kruid het slaatje met een beetje olie en azijn, en wat zout en peper.

Het serveren

Schep op het bord van elke hongerige medemens een kotelet met biersaus. Geef iedereen voldoende uiringen en spekblokjes.
Serveer er de gebakken aardappelen bij en een portie frisse (waterkers)salade.
Koteletten in donker bier