Kotelet met rodekool en gekookte aardappelen

Het grof geschut: rodekool met een kotelet en een gekookte aardappel. Jeroen maakt de rodekool klaar met kriekbier en kriekenconfituur. Dit is de Belgische keuken op zijn best!

Ingrediënten

  • 1 eetlepel smout
  • 2 ajuin
  • 1 appel
  • 0.5 rodekool
  • 1 steranijs
  • 2 kruidnagel
  • 6 jeneverbessen
  • 1 theelepel peperbolletjes
  • 3 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • zout
  • 2 flesjes kriekbier
  • 2 eetlepel confituur
  • een scheutje natuurazijn
  • 800 g aardappel
  • 4 kotelet
  • boter
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepel mosterd

Benodigdheden

  • een mandoline of rasp
  • een vijzel
  • een groot thee-ei

Partners

Bereiding

De rodekool

Smelt de smout in een grote kookpot.

Pel en snipper de uien. Stoof ze in de smout maar laat ze niet kleuren.

Schil en rasp de appel. Stoof de appelrasp met de ui.

Rasp de rodekool op de mandoline. Stoof ze mee aan.

Kneus de steranijs, kruidnagels, jeneverbessen en peperbollen een beetje in de vijzel. Doe ze in een thee-ei. Doe er de laurier en de tijm bij. Sluit het ei en leg het bij de rodekool.

Kruid met een snuif zout.

Giet er het kriekbier bij en roer de confituur door de rodekool.

Laat 1 uur garen op een zacht vuur onder deksel.

tip
Je kunt de rodekool ook in een open kookpot, zonder deksel, laten garen. Dan krijg je de dikkere, meer glanzende versie. Als je ze onder een deksel gaart, zit er nog wat saus bij.

Doe een likje natuurazijn bij de rodekool en breng eventueel op smaak met wat zout.

De aardappelen en het vlees

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Smelt een klont boter in een pan. Kruid het vlees met peper en zout.

Bak de koteletten aan beide kanten in de boter.

Serveren

 Serveer de koteletten met gekookte aardappelen en rodekool. Geef er een lepel mosterd bij.

Kotelet met rodekool en gekookte aardappelen