Koolvis met aardappelen in de oven en veldsla

De koolvis is familie van de kabeljauwen. Het wit visvlees is stevig en smakelijk, want de vissen komen uit een goeie familie. Bovendien is koolvis een stuk prijsvriendelijker dan de populaire kabeljauw. Het loont zeker de moeite om er eens aan de slag mee te gaan, want kabeljauw dreigt het slachtoffer te worden van z’n succes.

Jeroen bedekt de visfilets met een kruidenkorstje op basis van peterselie. Ze verdwijnen in de oven bovenop gekookte aardappelen in de schil en grote stukken sjalot. Het gerecht is compleet met een salade van veldsla en stukjes appel.

Ingrediënten

  • 4 koolvis
  • 20 g panko
  • 1 graanmosterd
  • 0.25 bussel peterselie
  • 80 g boter
  • 1 kg aardappel
  • 4 sjalot
  • 3 laurierblaadje
  • 2 tijm
  • rode wijnazijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • zeezout
  • 150 g veldsla
  • 0.5 appel
  • scheutje azijn

Benodigdheden

  • een (kleine) hakmolen

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.
Spoel de aardappelen schoon, schil ze niet maar snij ze wel in grote stukken. Kook de knollen bijna-gaar in water met een snuifje zout. Reken een kooktijd van zo’n 15 minuten.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Pel de sjalotten en snij ze overlangs in twee. Laat de halve sjalotten ong. 7 minuten meekoken met de aardappelen.
Zeef de aardappelen en de stukken sjalot uit het kookvocht. Stort ze op een vlakke ovenschaal en schenk er wat olijfolie over en een scheutje rode wijnazijn.
Verdeel laurierblaadjes en wat gescheurde tijmtakjes over de aardappelen. Kruid de bereiding met wat peper van de molen en een snuif grof zeezout.
Schuif de schotel zo’n 20 minuten in de hete oven van 200°C, tot de aardappelen een goudbruin korstje krijgen. Maak intussen de visbereiding.
Spoel de peterselie en stop de fijnste takjes en het loof in de (kleine) hakmolen. Voeg de malse boter, wat graanmosterd en de panko toe. Laat de machine draaien tot je een egaal gemixte groene pasta krijgt, een ‘persillade’.
Kruid de stukken koolvisfilet met een snuifje zout en wat peper van de molen.
Bedek elke visfilet met een laagje van de persillade met broodkruim. Druk deze kruidenkorst aan met de bolle zijde van een eetlepel.
Leg de stukken koolvis bovenop de geroosterde aardappelen met sjalot. Hou de oven op temperatuur (200°C) en gaar de visfilets gedurende ongeveer 7 minuten. Controleer op tijd, want de gaartijd is afhankelijk van de portie vis. Om het peterseliekorstje wat extra kleur te geven kan je de grill nog even opzetten.
Spoel de blaadjes veldsla in ruim water. Doe het voorzichtig want de blaadjes zijn delicaat.
Laat de veldsla uitlekken en doe ze in een mengschaal. Snij een stuk appel eerst in schijfjes en vervolgens in dikke lucifers.
Kruid de veldsla en de appelreepjes met een beetje fijne olijfolie, een scheutje azijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de sla met propere handen. Zo kan je voorzichtig werken.
Serveer op elk bord een portie koolvis met kruidenkorst en geroosterde aardappelen met sjalot.Werk de borden af met de veldsla met appel.
Koolvis met aardappelen in de oven en veldsla