Konijnrollade op de barbecue met rijstsalade

Jeroen maakt kleine rollades van konijn, pruimen en salie, ingepakt in een darmnetvliesje. Dat laatste is misschien een niet zo voor de hand liggend product, maar wel erg handig. Koks en beenhouwers gebruiken het voor hun fijnste bereidingen. Reden genoeg dus om je er zelf ook eens aan te wagen. Serveer de gegrilde konijnrollades met een koude rijstsalade en schenk er een fris wijntje bij, en de zomerdag kan niet meer stuk.

Ingrediënten

  • 200 g rijst
  • 1 vel varkensnet
  • 4 konijnfilet
  • 6 gedroogde pruim
  • 6 blaadje salie
  • 300 g gehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 appel
  • 50 g walnoot
  • 1 scheutje walnotenolie
  • 1 scheutje ciderazijn
  • 1 scheutje olijfolie

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Vooraf

Kook de rijstmengeling met wilde rijst zoals aangegeven op de verpakking. Laat de rijst nadien afkoelen.

De rollades

Spoel het darmnet onder koud stromend water zodra je het gekocht hebt. Bewaar het nadien in de koelkast in een schaaltje met water. Tip: Als je geen darmnet gebruikt, kan je de rolletjes opbinden met in water geweekt keukentouw.

Hak de gedroogde pruimen in kleine stukjes. Spoel de blaadjes salie en hak ze fijn.

Neem een ruime mengschaal en doe er het gehakt in, de stukjes pruim en het ei. Meng alles met een vork.

Voeg ook het paneermeel toe en de stukjes salie. Voeg wat peper van de molen toe en een snuifje zout. Meng alles nog een laatste keer.

Leg de konijnfilets op je werkblad. Schep telkens een portie van het gehaktmengsel naast de brede filet. Rol het flapje van de filet daarrond, zodat je een stevige rollade krijgt.

Laat het darmnet even uitlekken en plooi het open op je werkvlak.

Leg de rollades op het vel darmnet en pak ze in. Snij telkens de randen van het darmnet bij. Probeer een beetje te puzzelen, zodat je alle rollades stevig kan inpakken.

Leg de rollades in een schaal en zet ze in de koelkast. Heb je wat gehakt over, dan kan je er later nog gehakballetjes van bakken.

De koude rijstsalade

Spoel de lente-uitjes en de appel. Snij het donkerste loof van de lente-uitjes weg, de wortelstukjes en het buitenste blad.
Snij de lente-uitjes in zeer fijne ringen. Als je dat wil, kan je ze diagonaal snijden. Doe ze in een ruime mengschaal.
De appel hoef je niet te schillen. Snij hem eerst in dunne plakjes en vervolgens in fijne reepjes (julienne). Doe de stukjes appel bij de lente-uitjes.
Hak de walnoten fijn en doe ze ook in de mengschaal.
Schep nu een flinke portie koude gekookte rijst bij de ingrediënten in de mengschaal. Hou de onderlinge verhouding van de ingrediënten goed in de gaten.
Voeg een scheut walnotenolie toe en een scheut ciderazijn. Werk de rijstsalade af met wat peper van de molen en een snuifje zout. Proef tussendoor even zodat alle smaken in balans zijn.

Afwerking

Laat de rollades kleuren boven de gloeiende houtskool van je barbecue of op een stevig gasvuur. Draai ze regelmatig even om.
Stook de barbecue heet. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, hou dan een bakzone vrij waar geen gloeiende kolen onder liggen. Bij een gasbarbecue moet je de intensiteit van het vuur aanpassen tijdens het bakken.
Zodra het vlees een goudbruin korstje heeft, leg je de rolletjes weg van de houtskool. Gebruikt je een gasbarbecue, zet het vuur dan een stuk zachter. Laat het vlees nog zo’n 20 minuten zachtjes garen.
Snij de rollades in brede schijfjes en serveer ze met een flinke lepel rijstsalade. Druppel eventueel nog wat fijne olijfolie over het bord.
Konijnrollade op de barbecue met rijstsalade