Konijn zoetzuur

Konijn is een klassieker in de Belgische keuken. Het vlees is mager en heeft geen lange gaartijd nodig. Jeroens grootmoeder maakte er heel klassieke bereidingen mee, maar je kunt er heel wat andere kanten mee uit.Dit recept met zoete en zure toetsen is Aziatisch geïnspireerd. Zorg ervoor dat de verhouding zoet-zuur goed in evenwicht is en maak het eventueel een klein beetje pikant. Deze stoofpot kun je gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken zodat je de volgende dag in geen tijd eten op tafel hebt.

Ingrediënten

  • 1 konijn
  • 3 wortel
  • 1 rode paprika
  • 200 g sluimererwten
  • 100 g babymaïs
  • 100 g sojascheut
  • 120 g bamboescheut
  • 1 rijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 140 g tomatenpuree
  • 50 g tomatenketchup
  • 2 eetlepel honing
  • 6 eetlepel chilisaus
  • 2 dl appelazijn
  • 1 koffielepel Harissa
  • 6 dl water
  • 2 eetlepel maïzena
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een grote stoofpot

Partners

Bereiding

Het konijn

Snijd het rugzadel van het konijn in twee. Kruid alle delen met peper en zout

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot. Kleur alle stukken konijn rondom in de olie.

Pel de ui en snijd hem in stukken. Pel de look en snipper hem fijn. Schil de wortelen en de paprika. Snijd de wortelen in stukken. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd hem ook in stukken.

Haal het konijn uit de pot en houd apart.

Fruit de ui met de knoflook in de pot waarin het konijn gebakken werd. Doe er de wortel en de paprika bij en laat mee stoven.

Voeg er tomatenpuree, ketchup en honing aan toe. Deglaceer met appelazijn en water en kruid met chilisaus en een klein beetje harissa. Strooi er een snuif zout over en leg het konijn weer in de pot.

tip
De tomatenpuree moet even bakken om de rauwe smaak er uit te krijgen.

Laat het konijn 30 tot 45 minuten garen met het deksel op de pan.

Groenten en rijst

Kook de rijst gaar in licht gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de sluimererwten in stukken. Giet er kokend water op om ze kort te blancheren.
Snijd de babymaïs in stukken. Laat de bamboescheuten uitlekken in een zeef of vergiet.
Haal de gare stukken konijn uit de pot.
Los de maïzena op in een klein scheutje water en bind de saus hiermee. Maak ze niet te dik.
Doe de maïs, bamboescheuten en sojascheuten bij de saus. Haal de sluimererwten uit het water met een schuimspaan en doe ze bij de rest van de groenten in de saus.
Leg het konijn weer in de saus en laat het nog even opwarmen. Serveer met de rijst.
Konijn zoetzuur