Konijn met pruimen

Jeroen is geen al te grote fan van gerechten die vlees en warm fruit combineren, op één onvervangbare Vlaamse klassieker na: konijn met pruimen. Konijnenvlees is licht, gezond en mager. Jeroen serveert het met een frisse witloofsla en kroketjes.

Ingrediënten

  • 4 konijnenbout
  • 250 g gedroogde pruim
  • 2 sneetje brood
  • mosterd
  • 3 flesje bier
  • 4 ui
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 2 kruidnagel
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 4 eetlepel bloem
  • 1 scheutje natuurazijn
  • boter
  • peper
  • zout
  • 6 stronk witloof
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 scheutje natuurazijn
  • peterselie
  • peper
  • zout
  • diepvrieskroketten

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Het konijn met pruimen

Strooi wat bloem in een schaal. Kruid de stukken konijn langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Wentel het vlees vervolgens even door de bloem, en tik er de overtollige bloem van af.

Verwarm een klont boter in een ruime stoofpot op matig vuur. Leg de stukken konijn in de pot en kleur ze aan in de boter. (Het vlees moet nu nog niet volledig garen.)

Schil de uien en snipper ze in fijne stukjes.

Haal het vlees uit de pot zodra het aan beide zijden een goudbruin korstje heeft. Bak nu de uien aan in de stoofpot tot ze lichtbruin zijn. Voeg er dan de bruine suiker aan toe, zodat de uien wat karameliseren.

Snij de gedroogde pruimen in grove stukken.

Zodra de uien goudbruin zijn, leg je het vlees weer in de pot, samen met de pruimen, de tijm, de laurier en de kruidnagel.

Overgiet de stoofschotel met het bier.

Om de saus te binden smeer je een beetje pittige mosterd op het brood. Leg de boterham bovenop het konijn en zet het deksel op de pot.

Laat het gerecht minstens een uur sudderen op een laag vuur.

Proef de saus en controleer of het vlees helemaal gaar is. Voeg naar smaak nog wat peper van de molen en wat zout toe. Om het gerecht een beetje extra ‘diepte’ te geven kan je een heel klein scheutje natuurazijn in de pot doen.

De witloofsla en kroketten

Je bereidt de witloofsla best kort voor het serveren, zodat ze fris en knapperig blijft.

Verwijder het taaie ‘kontje’ uit elke stronk. Snipper het witloof zeer fijn en doe het in een schaal.

Meng de mayonaise eronder, samen met de gehakte peterselie, wat peper van de molen en een snuifje zout. Voeg er ten slotte een scheutje natuurazijn aan toe en meng de sla goed.

Serveer het gerecht met bv. diepvrieskroketten of een lekkere puree.

Konijn met pruimen