Komkommersoep met gerookte heilbot op toast

Komkommer wordt meestal in allerlei salades gebruikt, maar de groente leent zich ook uitstekend voor een frisse soep met oosterse smaken. Als garnituur maakt Jeroen er verse toast bij met gerookte heilbot en pittige cottage cheese.

Ingrediënten

  • 3 komkommer
  • 1 prei
  • 4 stengel groene selder
  • 3 aardappel
  • 2 ui
  • 3 teentje knoflook
  • 30 g gember
  • 3 liter groentebouillon
  • 2 limoenblaadje
  • 1 eetlepel currypasta
  • 0 bolletje wasabipasta
  • 0 boter
  • 0 zout
  • 300 g cottage cheese
  • 200 g gerookte heilbot
  • 0.5 stokbrood
  • 1 koffielepel honing
  • 0.33 limoen
  • 4 eetlepel zure room
  • 0 dille
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm 3 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse groentebouillon maken.

De komkommersoep

Pel de uien en de knoflook en snijd ze in stukken. Schil en snipper de gember. Haal het groen van de prei en snijd het wit in stukken. Spoel de selder en snijd de stengels in stukken.
Smelt een klont boter in een soepketel. Stoof de uien en voeg er look, gember, prei en selder aan toe.
Snijd twee komkommers in stukken en doe ze bij de groenten.
Snijd de derde komkommer in de lengte in dunne plakken rond de zaadjes. Doe de zaadjes bij de soep. Snijd de plakken komkommer in fijne julienne en houd apart.
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en doe ze bij de groenten.
Giet de warme bouillon op de groenten en doe er de limoenblaadjes en het currypoeder bij. Breng aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de soep met een deksel op de ketel garen.
Vis de limoenblaadjes uit de ketel en mix de soep fijn met een staafmixer. Breng op smaak met een snuif zout en wasabipasta.
Doe de apart gehouden komkommerjulienne bij de soep.

Garnituur

Verwarm de ovengrill voor tot 180 °C.
Snijd het stokbrood in de lengte open en snijd of breek het in stukken. Besprenkel het brood met olijfolie en rooster het goudbruin onder de ovengrill.
Meng de cottage cheese met mierikswortel, honing en een kneepje limoensap. Snipper de dille fijn en meng hem door de cottage cheese. Breng op smaak met peper en zout.
Beleg de toastjes met cottage cheese en een stukje gerookte heilbot.

Afwerken en serveren

Schep de soep in borden of kommen. Werk af met een lepel zure room en een likje olijfolie.
Geef er toast met cottage cheese en heilbot bij.
Komkommersoep met gerookte heilbot op toast