Komkommeravocadosoep met chiliroom

Gazpacho is een koude soep. Iedereen kent de rode versie met tomaten, maar vandaag maken we een groene gazpacho met komkommer en avocado. De chiliroom geeft er extra pit aan. Perfect voor een warme zomeravond en heel gemakkelijk van tevoren te bereiden.

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 1 groene chilipeper
  • 2 avocado
  • 2 limoen
  • 0 olijfolie
  • 0 melk
  • 200 g zure room
  • 2 sneetjes wit brood
  • 6 dl groentebouillon
  • 0 een scheutje dragonazijn
  • 0 zout
  • 0 een toefje wasabi
  • 0.5 groene paprika
  • 1 blikje maïs
  • 2 dl room
  • 0.5 rode chilipeper
  • 0 enkele takjes koriander
  • 0 gerookt paprikapoeder
  • 0 komijnpoeder
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een grote blender
  • een zeef

Partners

Bereiding

De soep

Pel de sjalot en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Doe de sjalot en de look in de blender.

tip
Neem een klein teentje knoflook of de helft van een grotere teen. Rauwe knoflook kan anders heel scherp smaken.

Houd 1/3 van de komkommer opzij voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en doe ze in de blender.

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd in stukken en doe ze ook in de blender.

Verwijder zaden en zaadlijsten van de chilipeper en snijd de chili in stukken. Doe ze bij de rest van de groenten.

tip
Het pikantste van de chili zit in de zaadlijst, het witte deel. Haal die zeker weg als je niet van pikant houdt.

Pel de avocado’s en verwijder de pit. Doe de avocadohelften in de blender.

Pers de limoenen bij de groenten in de blender. Voeg een flinke scheut olijfolie en een scheutje melk aan toe.

Doe er de zure room bij.

Snijd de korsten van het brood en doet het in de blender.

Voeg er de koude groentebouillon (of water) aan toe. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Mix alles tot soep in de blender. Breng op smaak met wat dragonazijn, een snuif zout en een toef wasabi.

Duw de soep door een zeef en bewaar ze in de koelkast.

Afwerken en serveren

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Schil het apart gehouden stuk komkommer en snijd het vruchtvlees (zonder de zaadjes) in blokjes.

Laat de maïs uitlekken.

Meng de paprikablokjes met de maïs en de komkommerbrunoise.

Klop de room op tot yoghurtdikte.

Snijd de chilipeper in flinterdunne plakjes.

Haal de blaadjes van de koriander.

Schep de soep in borden of kommen. Werk af met een snuif gerookt paprikapoeder, een snuif komijn, een lepel groentegarnituur, enkele plakjes chili, wat koriander en eventueel een likje olijfolie.

Komkommeravocadosoep met chiliroom