Kokoscake met limoenvulling en witte chocolade

Een hagelwitte parel van een cake om je feestmaal mee af te sluiten. Dit is een smeuïge kokoscake met frisse limoenpudding en laagjes krokante, witte chocolade. Zeer haalbaar om zelf te maken en bovenal ongelooflijk lekker!

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 220 g kristalsuiker
  • een snuifje zout
  • 1 vanillestokje
  • 220 g boter
  • 1 dopje kokoslikeur
  • 220 g zelfrijzende bloem
  • 50 g kokos
  • 2 gelatineblaadje
  • 3 dooier
  • 2 ei
  • 3 limoen
  • 125 g kristalsuiker
  • 100 g boter
  • 200 g witte chocolade
  • 2.5 dl room
  • 30 g bloemsuiker
  • 100 g kokos
  • 100 g witte chocoladeschilfers

Benodigdheden

  • een springvorm (ø 24)
  • bakpapier
  • een spuitzak
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met klopper en vlinderopzetstuk

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de cake:

Verwarm de oven voor tot 175°C en bekleed een springvorm met bakpapier.

Klop de eieren met de suiker luchtig in de kom van de keukenmachine. Voeg er een snuifje zout aan toe.

Snijd de vanillestok in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe aan de eieren en de suiker.

Weeg de boter af en snijd ze in blokjes. Wissel de klopper met het vlinderopzetstuk van de keukenmachine en meng de boter door de eieren en de suiker. Voeg er vervolgens een dopje kokoslikeur aan toe. 

Weeg de bloem en het kokospoeder af en doe ze bij het mengsel. Laat de machine nog even stevig draaien en stort het beslag daarna in de springvorm.

Schuif de cake 45 tot 55 minuten in de oven, tot deze helemaal gaar is. Laat de cake na de baktijd volledig afkoelen.

 

tip Controleer de gaarheid met een prikvork of satéstokje. Als die er schoon uitkomt, is de cake gaar.

Voor de limoenpudding:

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Doe de dooiers met de eieren en de suiker in een steelpan. Pers er het sap van de limoenen bij. Warm het geheel al kloppend, op een zacht vuurtje op, tot het mengsel begint te dikken. Haal de pan daarna van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme pudding. 

Snijd de boter in blokjes en los ze al roerend op in de pudding. Stort het beslag tenslotte in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.

Voor de witte chocolade:

Breng een pot water aan de kook en zet er een mengkom in. Breek de witte chocolade in stukjes en laat au bain-marie smelten.

Snijd de afgekoelde cake in drie gelijke delen. Leg de onderste twee lagen op een bakplaat en bedek ze met een laag gesmolten chocolade. Het bovenste deel hou je even apart.

Schuif de bakplaat even in de diepvries, zo kan de chocolade opstijven.

Voor de slagroom:

Doe de room met de bloemsuiker in de kom van de keukenmachine en klop de room stijf.

Voor de afwerking:

Zet de onderste cakelaag op een bord met de dezelfde diameter als de cake. Bedek de laag gestolde witte chocolade met een laag limoenpudding en zet er de andere cakelaag met witte chocolade op. Spuit hier ook een laag limoenpudding op en zet tenslotte het deksel van de cake erop.

Bedek de volledige bovenkant en de zijkanten van de cake met de slagroom. Versier vervolgens de hele cake met een mengeling van kokospoeder en witte chocoladeschilfers.

Kokoscake met limoenvulling en witte chocolade