Koekjes voor bij de koffie

‘Palmiers’ zijn gerolde bladerdeegkoekjes. Koop daarvoor bij voorkeur een vel vers bladerdeeg bij je favoriete warme bakker. Met kant-en-klaar bladerdeeg kan je ook aan de slag gaan. ‘Rochers’ of kokosrotsjes zijn een andere klassieker voor bij de koffie. Het is een koud kunstje om het beslag te maken en minuten later kan je al genieten van versgebakken koekjes.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 120 g vanillesuiker
  • 5 ei
  • 225 g suiker
  • 275 g kokosnoot
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • een deegrol
  • een paar vellen bakpapier of 2 siliconenmatjes
  • een keukenweegschaal
  • een fijne rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De 'palmier'-koekjes

Leg het deeg op een vel bakpapier. Gebruik een deegrol om de lap bladerdeeg een beetje uit te rollen. Leg het rechthoekige vel deeg met de kortste zijde naar je toe.

Strooi een laagje vanillesuiker (of bruine suiker) over het hele oppervlak van het vel bladerdeeg. Strijk de suiker gelijkmatig over de hele oppervlakte.

Plooi de kortste boord van het deeg om. Maak een plooi van zo’n 2 tot 3 centimeter boven en onder.

Strooi over elke omgeplooid stuk bladerdeeg een beetje suiker.

Werk op dezelfde manier verder: Rol het deeg onder en boven om en strooi er telkens wat vanillesuiker over.

Wanneer de twee opgerolde stukken deeg tegen elkaar aanliggen (iets wat lijkt op een dubbele worst), strooi je er wat vanillesuiker over.

Snij de uiteinden van de rol even bij, druk ze zachtjes aan en leg het gesuikerde deeg op een schaal. Strooi er nog een laatste laagje vanillesuiker overheen.

Laat de rol bladerdeeg minstens 2 uur rusten in de koelkast. (Dit rustmoment mag ook gerust een nachtje duren. Het resultaat zal er niet slechter op worden. Bij een lange rusttijd is het best om een vel vershoudfolie over de rol bladerdeeg te leggen.)

Zodra je de koekjes wil bakken verwarm je de oven voor op 180°C.

Gebruik een scherp koksmes en snij de rol bladerdeeg in schijfjes van een dikke centimeter breed.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schik er de bladerdeegkoekjes op.

Bak de ‘palmier’-koekjes gedurende 30 minuten in de hete oven van 180°C. De bladerdeegrolletjes zullen zich hierbij openvouwen alsof het vlinders zijn.

Laat de koekjes afkoelen op een servet.

De 'rochers'

Breek de eieren en scheid de eiwitten van de dooiers. De dooiers bewaar je voor een andere bereiding.

Weeg de nodige suiker en doe dit samen met de eiwitten in een kookpot.

Zet de pot op een zacht vuur en blijf roeren met de garde tot de suiker in het eiwit opgelost is. Laat dit schuimig mengsel zeker niet koken. (max. 60°C) Zet de pot nadien weg van het vuur.

Weeg de juiste hoeveelheid geraspte kokosnoot en giet dit bij het mengsel van suiker en eiwitten.

Meng alles met de garde tot een egaal beslag.

Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Meng de zaadjes onder het kokosbeslag.

tip Bewaar de peulen van de vanillestok in een pot met suiker. Na verloop van tijd zal de suiker veranderen in heerlijke zelfgemaakte vanillesuiker.

Rasp de gele schil van de citroen in het beslag. (Het witte deel van de schil gebruik je best niet.) De zeste zal een frisse smaak afgeven.

Roer de zeste doorheen het beslag.

Als je de rochers wil bakken, verwarm de oven dan voor op 180°C.

Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op de bakplaat. Schep met een soeplepel rotsjes van ongeveer 4 cm diameter op een bakplaat.Maak er puntige hoopjes beslag van.

Bak de kleine ‘rochers’ of kokosrotsjes 10 minuten in de oven van 180°C.

Koekjes voor bij de koffie