Dit is een hartverwarmende herfstsoep, maar dan wel op z’n mediterraans afgewerkt. Om een fluweelzachte bleke soep te krijgen, gaan er geen gekleurde groenten in.

Ingrediënten

  • 2.5 liter kippenbouillon
  • 1 knolselder
  • 3 ui
  • 1 teentje look
  • 5 dl witbier
  • 1 scheutje olijfolie
  • 0 laurier
  • 0 tijm
  • 0 peterseliestelen
  • 8 sneetje pancetta
  • 150 g cheddar
  • 1 tijm
  • 1 dl room
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 nootmuskaat

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi de kippenbouillon of bereid een verse pot. Traditioneel gebruik je hiervoor een (soep)kip, maar je kan zelfs een keteltje bouillon trekken van het karkas van een braadkip, nadat het vlees opgepeuzeld werd.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

Verhit er een scheut olijfolie in.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olijfolie. Roer regelmatig even, en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Spoel de knolselder schoon en snij het loof eraf. Dit loof is bovendien ideaal om te verwerken in de bereiding van een kippen- of groentebouillon.

Schil de knolselder (of het deel ervan dat je wenst te gebruiken) en snij de groente in dobbelstenen. Gooi ze aansluitend bij de stovende uien. Laat de groenten nog 10 minuten zacht stoven.

tip
Je kan een variant op deze soep bereiden door het witbier weg te laten en de knolselder te garen in melk.

Verzamel de laurier, de tijmtakjes en de peterseliestelen (indien beschikbaar), en bind alles samen tot een dikke kruidentuil. Hou nog een beetje verse tijm aan de kant om de soep later te garneren.

kookvraag
Hoe maak ik een bouquet garni?

Schenk het witbier erbij en breng de soep even aan de kook. Zo verdwijnt de alcohol uit het bier.

Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De garnituren

Leg het bakpapier of het bakmatje op de ovenplaat en schik de sneetjes pancetta erop.
Schuif de sneetjes Italiaans spek onder de grill tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier. Laat de schijfjes pancetta nadien even uitlekken op een vel keukenpapier.
Neem een schaaltje en rasp er de cheddar in. Deze Engelse kaas is zachtgeel tot knaloranje.
Spoel een beetje verse tijm en rits de blaadjes los. Hak de tijm fijn.

De afwerking

Verwijder het bouquet garni uit de ketel.
Mix de soep glad en schenk er tussendoor de room bij. Blijf mixen tot je een fluweelzachte, en vrij dikke knolseldersoep hebt. (Wie voor een extra feestelijk resultaat gaat, kan de soep ook zeven.)
Proef de soep en kruid ze met peper van de molen, een snuif zout en wat versgeraspte nootmuskaat.
Doe tenslotte het grootste deel van de gemalen cheddar in de soep. Mix opnieuw tot de kaas helemaal is weggesmolten.
Serveer de soep in diepe borden. Leg bovenop elke portie een sneetje gegrilde pancetta. Werk de borden af met wat geraspte cheddar en een beetje verse tijmsnippers.
Druppel tenslotte nog een beetje olijfolie in de dampende soep.