Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een eindje keukentouw een staafmixer een vel bakpapier of een bakmatje een kaasrasp

Bereiding

De soep

Ontdooi de kippenbouillon of bereid een verse pot. Traditioneel gebruik je hiervoor een (soep)kip, maar je kan zelfs een keteltje bouillon trekken van het karkas van een braadkip, nadat het vlees opgepeuzeld werd.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

Verhit er een scheut olijfolie in.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olijfolie. Roer regelmatig even, en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Spoel de knolselder schoon en snij het loof eraf. Dit loof is bovendien ideaal om te verwerken in de bereiding van een kippen- of groentebouillon.

Schil de knolselder (of het deel ervan dat je wenst te gebruiken) en snij de groente in dobbelstenen. Gooi ze aansluitend bij de stovende uien. Laat de groenten nog 10 minuten zacht stoven.

TIP

Je kan een variant op deze soep bereiden door het witbier weg te laten en de knolselder te garen in melk.

Verzamel de laurier, de tijmtakjes en de peterseliestelen (indien beschikbaar), en bind alles samen tot een dikke kruidentuil. Hou nog een beetje verse tijm aan de kant om de soep later te garneren.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Schenk het witbier erbij en breng de soep even aan de kook. Zo verdwijnt de alcohol uit het bier.

Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De garnituren

Leg het bakpapier of het bakmatje op de ovenplaat en schik de sneetjes pancetta erop.

Schuif de sneetjes Italiaans spek onder de grill tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier. Laat de schijfjes pancetta nadien even uitlekken op een vel keukenpapier.

Neem een schaaltje en rasp er de cheddar in. Deze Engelse kaas is zachtgeel tot knaloranje.

Spoel een beetje verse tijm en rits de blaadjes los. Hak de tijm fijn.

De afwerking

Verwijder het bouquet garni uit de ketel.

Mix de soep glad en schenk er tussendoor de room bij. Blijf mixen tot je een fluweelzachte, en vrij dikke knolseldersoep hebt. (Wie voor een extra feestelijk resultaat gaat, kan de soep ook zeven.)

Proef de soep en kruid ze met peper van de molen, een snuif zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

Doe tenslotte het grootste deel van de gemalen cheddar in de soep. Mix opnieuw tot de kaas helemaal is weggesmolten.

Serveer de soep in diepe borden. Leg bovenop elke portie een sneetje gegrilde pancetta. Werk de borden af met wat geraspte cheddar en een beetje verse tijmsnippers.

Druppel tenslotte nog een beetje olijfolie in de dampende soep.

4 personen

60 minuten

Benodigdheden:

een eindje keukentouw een staafmixer een vel bakpapier of een bakmatje een kaasrasp

Ingrediënten

Knolseldersoep met witbier, cheddar en geroosterde pancetta

Dit is een hartverwarmende herfstsoep, maar dan wel op z’n mediterraans afgewerkt. Om een fluweelzachte bleke soep te krijgen, gaan er geen gekleurde groenten in.

Bereiding

De soep

Ontdooi de kippenbouillon of bereid een verse pot. Traditioneel gebruik je hiervoor een (soep)kip, maar je kan zelfs een keteltje bouillon trekken van het karkas van een braadkip, nadat het vlees opgepeuzeld werd.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

Verhit er een scheut olijfolie in.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olijfolie. Roer regelmatig even, en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Spoel de knolselder schoon en snij het loof eraf. Dit loof is bovendien ideaal om te verwerken in de bereiding van een kippen- of groentebouillon.

Schil de knolselder (of het deel ervan dat je wenst te gebruiken) en snij de groente in dobbelstenen. Gooi ze aansluitend bij de stovende uien. Laat de groenten nog 10 minuten zacht stoven.

TIP

Je kan een variant op deze soep bereiden door het witbier weg te laten en de knolselder te garen in melk.

Verzamel de laurier, de tijmtakjes en de peterseliestelen (indien beschikbaar), en bind alles samen tot een dikke kruidentuil. Hou nog een beetje verse tijm aan de kant om de soep later te garneren.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Schenk het witbier erbij en breng de soep even aan de kook. Zo verdwijnt de alcohol uit het bier.

Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De garnituren

Leg het bakpapier of het bakmatje op de ovenplaat en schik de sneetjes pancetta erop.

Schuif de sneetjes Italiaans spek onder de grill tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier. Laat de schijfjes pancetta nadien even uitlekken op een vel keukenpapier.

Neem een schaaltje en rasp er de cheddar in. Deze Engelse kaas is zachtgeel tot knaloranje.

Spoel een beetje verse tijm en rits de blaadjes los. Hak de tijm fijn.

De afwerking

Verwijder het bouquet garni uit de ketel.

Mix de soep glad en schenk er tussendoor de room bij. Blijf mixen tot je een fluweelzachte, en vrij dikke knolseldersoep hebt. (Wie voor een extra feestelijk resultaat gaat, kan de soep ook zeven.)

Proef de soep en kruid ze met peper van de molen, een snuif zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

Doe tenslotte het grootste deel van de gemalen cheddar in de soep. Mix opnieuw tot de kaas helemaal is weggesmolten.

Serveer de soep in diepe borden. Leg bovenop elke portie een sneetje gegrilde pancetta. Werk de borden af met wat geraspte cheddar en een beetje verse tijmsnippers.

Druppel tenslotte nog een beetje olijfolie in de dampende soep.

Dagelijkse Kost een.be