Knolseldersoep met gebakken oesterzwammen, lookkorstjes en mascarpone

50 minuten
Bekijk meer:

Door lookkorstjes, gebakken oesterzwammen en mascarpone bij deze fluwelige knolseldersoep te serveren, wordt ze echt een beetje luxueus.

Kook je voor gasten? Bereid de lookkorstjes, oesterzwammen en mascarponecrème dan van tevoren. De croutons en paddenstoelen worden weer warm wanneer je ze in de soep schept.

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • De soep

    1. Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

    2. Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

    3. Pel en snipper de knoflook. Plet de teen en doe hem bij de uien.

    4. Spoel de prei en snijd het wit in stukken. Doe het bij de uien in de soepketel.

    5. Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Doe ze ook in de soepketel.

      TIP

      Gebruik een gekarteld mes om de knolselder te schillen. Snijd de ‘nerven’ die nog in het vruchtvlees zitten weg met een aardappelmesje. Heb je knolselder over? Snijd het vruchtvlees in blokjes en vries ze in.

    6. Schil ten slotte de aardappelen. Snijd ze in blokjes en doe ze bij de rest van de groenten.

    7. Bind enkele takjes tijm en een paar blaadjes laurier met een eindje keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten.

    8. Giet de warme groentebouillon bij de groenten. Laat garen op een zacht vuur onder deksel.

  • De lookkorstjes

    1. Verhit een klont boter met een flinke scheut olijfolie op het vuur in een pan.

    2. Pel de knoflook en halveer de tenen. Laat ze trekken in de boter op een heel zacht vuur. 

    3. Snijd of scheur het brood in stukken. Bak het goudbruin in de pan met boter en olijfolie. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier. Vis de knoflook tussen de croutons uit en gebruik opnieuw voor de oesterzwammen.

  • De oesterzwammen

    1. Scheur de oesterzwammen in stukken.

    2. Doe de knoflook weer in de pan waarin je de croutons gebakken hebt. Voeg er een extra klontje boter aan toe.

    3. Bak de oesterzwammen. Kruid met peper en zout.

    4. Laat de oesterzwammen uitlekken.

  • Afwerken en serveren

    1. Roer de mascarpone los.

    2. Snipper de peterselie fijn en roer hem door de mascarpone. Breng op smaak met peper, zout, een beetje geraspte citroenschil (zeste) en een paar druppels citroensap.

    3. Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep met een elektrische staafmixer. Giet ze eventueel door een zeef.

    4. Breng de soep op smaak met selderzout en peper.

    5. Schep de soep in borden of kommen. Werk ze af met een lepel mascarponecrème, oesterzwammen en croutons.