Kiprolladen met geitenkaas, tomaat en pasta

Dunne lapjes magere kipfilet lenen zich uitstekend om gevuld te worden met een smakelijk mengsel. Zo gezegd zo gedaan: Jeroen maakt er strakke rollen van met een vulling op basis van geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. Hij serveert de kipbereiding met spiraalvormige pasta en een ‘snelle’ tomatensaus.

Ingrediënten

  • 4 kippenborst
  • 150 g geitenkaas
  • 100 g tomaat
  • 5 cl room
  • snuifje cayennepeper
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • 500 g spirelli
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 bussel chilipeper
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • snuifje oregano
  • 4 dl passata
  • 400 g tomatenstukjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 200 g artisjokhart
  • olijfolie
  • zout
  • 100 g geitenkaas
  • basilicum

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een vleesstamper (of een kleine zware kookpot)
  • vellen vershoudfolie
  • evt. vellen bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de rolladen

Controleer de kipfilets en snij eventuele restje vet en/of kraakbeen weg.
Onderaan elke kippenborst zit een los stukje vlees. Dit is het haasje (‘contrefilet’). Snij ze los en bewaar ze om de vulling van de rollades mee te maken.
Doe de zongedroogde tomaten in de hakmolen. Hak ze fijn en voeg vervolgens de kleine ‘contrefilets’ toe. Maal het gevogelte fijn, samen met de tomaten.

Scheid het ei. Voeg de geitenkaas toe, samen met het eiwit en mix. Schenk tenslotte een beetje room bij de vulling en voeg een bescheiden snuifje cayennepeper en wat zout toe. Mix de vulling nog kort.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
Snij elke kippenborst overlangs in twee tot drie dunne lapjes met een gelijke dikte. Gebruik een vlijmscherp mes.
Leg de lappen vlees één voor één tussen 2 vellen bakpapier of vershoudfolie en stamp ze plat(ter). Gebruik een vleesstamper of de bodem van een kleine stevige kookpot. Stamp het kippenvlees niet tot moes.
Voor elke rollade: leg een vel vershoudfolie op je werkplank. Schik er twee tot drie dunne plakken kipfilet op, die elkaar voor een klein deel overlappen.
Kruid het vlees met een beetje versgemalen peper en wat zout.
Lepel er horizontaal ¼ van de vleesvulling op. Wikkel het vlees strak rond de zachte vulling en verpak de rol zo strak mogelijk in de folie.
Draai de uiteinden zo vast mogelijk, zodat je een soort van opgespannen worst krijgt. Wikkel de rollade nadien in een tweede vel vershoudfolie , tenzij je de uiteinden kan samenbinden. (Tijdens het garen mag er geen water naar binnen sijpelen in de rolladen.)
Gaar (of pocher) de waterdicht verpakte rolladen gedurende 15 minuten in het kokende water.

Voor de pasta met saus

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe.

Pel de uien en snij ze in matig fijne snippers. Plet de lookteen tot pulp.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Snij (een deel van) de rode chilipeper in zeer fijne stukjes. Gebruik een hoeveelheid naar smaak.

Schenk een bodempje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uisnippers glazig, roer er de lookpulp doorheen en voeg de stukjes chilipeper toe.

Voeg laurierblad, verse of gedroogde tijm en wat gedroogde oregano toe.

Roer de geconcentreerde tomatenpuree door de bereiding en laat de rauwe smaak wegbakken. Schenk er vervolgens de tomatenstukjes en de passata bij.

Snij de opgelegde artisjokharten in grove stukken en laat ze meepruttelen in de pastasaus. Laat de saus 10 tot 15 minuten zacht pruttelen.

Kook intussen de spiraalvormige pasta beetgaar in de pot kokend water. Reken een minuut minder gaartijd dan wat de fabrikant adviseert. (De pasta gaart kort verder in de saus.)

Proef de pastasaus en voeg naar smaak peper en/of zout toe.

Laat de fusilli uitlekken en meng ze met de tomatensaus.

Om af te werken

Smelt een klont boter in een braadpan.
Snij de vershoudfolie voorzichtig open en pak de gepocherde kiprolladen uit. Laat restjes vocht wegsijpelen en dep de rollen droog
Snij te grote rolladen in twee stukken en bak het vlees in de hete boter. Het vlees heeft enkel kleur nodig want de vulling is intussen gaar. Draai de rollen tijdig om.
Pluk blaadjes basilicum en verbrokkel wat extra geitenkaas of mozzarella.
Snij de gebakken kiprolladen in brede schijven. Schep in ieders (diep) bord een portie pasta met saus en schik er plakken kiprollade bovenop. Werk de borden af met blaadjes verse basilicum en brokjes kaas.
Kiprolladen met geitenkaas, tomaat en pasta