Kippenvleugels met penne en portobello's

De ‘chicken wings’ zijn een klassieker op de barbecue. Jeroen marineert de kippenvleugels ‘cajun style’ en serveert ze met een koude salade van grote gegrilde paddenstoelen, kropslaharten en pasta. Lepel er nog een maagdelijk wit sausje bij en het peuzelplezier kan beginnen.

In dit gerecht wordt de hete Tunesische saus 'Harissa' gebruikt. Je vindt de tubes in de supermarkt, net zoals de potjes cajun-kruiden. De Spaanse gerookte paprika is verkrijgbaar in speciaalzaken.

Ingrediënten

  • 16 kippenvleugel
  • 1 dl olijfolie
  • 4 koffielepel cajunkruiden
  • 3 koffielepel Harissa
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepel ciderazijn
  • 2 eetlepel whisky
  • snuifje zout
  • 400 g penne
  • 6 portobello
  • 4 kropslahart
  • 8 lente-uitje
  • 0.5 bussel peterselie
  • 3 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel zure room
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • snuifje cajunkruiden
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een borsteltje

Partners

Bereiding

De kippenvleugels met penne en portobello's

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime schaal: flink wat olijfolie, hete harissa, cajun-kruiden (een kant-en-klare specerijenmix), gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder.

tip
Moeite om cajun-kruiden en gerookte paprika op de kop te tikken? Vervang ze dan door kippenkruiden en mild paprikapoeder.

Snij de tippen van de kippenvleugels weg. Doe ze in de pot met marinade. Laat ze een half uur of langer smaak opnemen. Roer regelmatig zodat er voldoende marinade rondom het vlees kleeft.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe en gaar hierin de pasta. (Voor een beetgare pasta reken ik een kooktijd die één minuut korter is dan wat de verpakking adviseert.) Spoel de penne nadien onder koud stromend water en zet ze opzij.

Spoel de lente-uitjes en de platte peterselie. Verwijder de wortelstukjes en het buitenste blad van de uitjes en snij ze in fijne ringen. Snipper de peterselieblaadjes fijn.

Meng de mayonaise en de zure room. Voeg een scheut azijn toe, een snuif cajun-kruiden en meng alles tot een kruidig-frisse dressing.

Pluk de stelen uit de hoeden van de portobello’s en snij de kropslaharten overlangs in twee. Leg de hoeden op een schaal, samen met de kropslaharten. Druppel er olijfolie over en strooi er versgemalen peper en zout op. (Schenk wat meer olijfolie over de grote paddenstoelen, want ze werken als een spons.)

Leg de kropslaharten (op de snijkant) en de grote paddenstoelen op de hete grill. (Ik grill op 200°C, onder deksel.) Na twee minuten haal je de gekleurde kropslaharten van de bbq. De portobello-hoeden draai je om. Laat ze kort grillen boven de heetste kolen en verhuis ze naar een ‘koelere’ zone. Na zo’n 5 minuten zijn ze voldoende gaar.

Laat de paddenstoelen afkoelen en grill de kippenvleugels. Werk tussendoor de pastasalade af.

Snij de portobello’s in fijne repen en meng ze met de koude penne en de snippers peterselie en lente-ui. Beslis of je de witte dressing erdoorheen mengt, of liefst apart seveert.

Leg de gemarinerde stukken kip op de koelere zone van de rooster. (Vermijd dat de vlammen het vlees likken.) Strijk ze in met wat van de marinade en grill ze zo’n 10 minuten (220°C-250°C, onder deksel). Draai de vleugels om, strijk er opnieuw wat van de marinade over en grill ze nog eens 10 minuten. (Controler tijdig. Het kippenvlees mag botermals zijn.)

tip
Wie van een zoeter glazuur houdt kan wat honing of esdoornsiroop toevoegen aan de marinade.

Schep de pastasalade in een serveerschaal en leg er de gegrilde kropslaherten bovenop.

Schik de malse kippenvleugels erbovenop en verhuis je bbq-gerecht naar de tafel.

Kippenvleugels met penne en portobello's