Kippengehaktbroodjes met puree en tomatensla

Eenvoudig en simpelweg lekker, zo mag je dit gerecht zeker omschrijven. Zonder grote culinaire kunsten zet je een maaltijd op de tafel die iedereen lust: een zacht vleesbroodje van kippengehakt, een eenvoudige salade boordevol vitamientjes en smeuïge zuiderse puree met wat olijfolie. Wat moet een mens nog meer?

Ingrediënten

  • 600 g kippengehakt
  • 0.5 teentje look
  • peterselie
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 40 g paneermeel
  • 40 g panko
  • 1 boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1.5 dl melk
  • 0.5 dl olijfolie
  • 1 kg aardappel
  • zout
  • 1 ei
  • 400 g kerstomaten
  • 1 sjalot
  • 100 g rucola
  • 50 g pijnboompit
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een kaasrasp
  • een aardappelstamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de gehaktbroodjes

Pel het teentje look en plet de nodige hoeveelheid tot pulp.
Spoel de peterselie en hak het kruid zo fijn mogelijk.
Neem een ruime mengschaal, en doe daar het gehakt in, samen met de lookpulp en de peterseliesnippers.
Rasp de Parmezaanse kaas bij het gehakt, samen met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Was je handen en meng alles tot een egale massa.
Voeg het ei toe en meng het onder het gekruide kippengehakt.
Rol het vleesmengsel tot ronde ‘broodjes’ van ongeveer 160g per stuk.
Verwarm alvast de oven voor op 180°C.
Neem een schaal en giet daarin de ‘panko’. Panko is grof Japans broodkruim. Dit is verkrijgbaar in Oosterse en in grote supermarkten.
Plaats ondertussen een braadpan op een matig vuur. Smelt er een klont boter in, samen met een scheutje olijfolie.
Rol de broodjes kippengehakt door het knapperige paneermeel.
Kleur de vleesbroodjes onder en boven goudbruin in het braadvet. Spoel intussen je snijplank schoon.
Leg de gekleurde broodjes van kippengehakt in een ovenschaal en bak ze 20 tot 25 minuten op 180°C.

Voor de aardappelpuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Giet de pot met aardappelen af en plaats die nog heel kort op de warme kookplaat. Laat al het resterend vocht verdampen, zodat de aardappelen voldoende ‘droog’ zijn.
Gebruik de stamper om de aardappelen tot puree te pletten. Je kunt hiervoor ook de ‘passe-vite’ gebruiken.
Schenk er de melk en de fijne olijfolie bij.

Breek de eieren en giet de dooiers bij de puree. Het eiwit gebruik je niet.

Proef de puree en voeg naar smaak wat zout toe. In combinatie met een zuiderse tomatensla (zoals in dit recept) past het niet om nootmuskaat aan de puree toe te voegen.

Voor de tomatensla

Verhit een pan en kleur daarin de pijnboompitten goudbruin. Blijf bij de pan en schud de pitjes regelmatig even op. Eens de pijnboompitten beginnen te kleuren gaat het gevaarlijk snel!
Snipper de sjalot zeer fijn.
Snij de kerstomaten in twee en doe ze samen met de snippers sjalot in een ruime slakom. Voeg ook de versgeroosterde pijnboompitjes toe.
Spoel de rucola voorzichtig en meng ze met liefde onder de halve kerstomaten met sjalot.
Breng de salade op smaak met een scheutje balsamico, een scheut fijne olijfolie, wat peper van de molen en een snuifje zout.
Kippengehaktbroodjes met puree en tomatensla