Kippenbouten met krokante aardappel en champignonroom

Dit is een stevig gerecht waarvan je kan genieten met het hele gezin. De kippenbouten korst Jeroen aan in boter met wat olie. Dan laat hij ze verder garen in de oven. Hij geeft er een lekkere champignonsaus bij en ook krielaardappelen die hij krokant bakt in de pan met de bouten. (H)eerlijke dagelijkse kost.

Ingrediënten

  • 4 dl kippenbouillon
  • 0 boter
  • 0 olijfolie
  • 4 kippenbout
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 kippenkruiden
  • 800 g krielaardappelen
  • 750 g Parijse champignons
  • 2 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 een scheutje cognac
  • 0 een scheutje madeira
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 dl room
  • 0 grof zout
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0.25 citroen
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 0 enkele takjes dragon
  • 0 een scheutje dragonazijn
  • 0 een scheutje arachideolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Verwarm de oven tot 170 °C.

Verwarm de kippenbouillon. Een recept om zelf kippenbouillon te maken vind je hier.

Doe een scheut olijfolie en een klont boter in een hoge pan. Zet op het vuur.

Kruid de kippenbouten met peper, zout en kippenkruiden. Schroei ze aan alle kanten dicht in de vetstof.

Kook de krielaardappelen gaar in water met een snuif zout.

Leg de kippenbouten in een ovenschaal. Laat ze 25 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Giet het vet uit de pan. Smelt er een nieuw klontje boter in.

Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Bak ze in de boter.

Pel en snipper de sjalotten. Stoof ze met de champignons.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de lookpulp ook bij de champignons.

Hak de tijm fijn. Doe de tijm met de laurier bij de champignons.

Giet er de cognac en madeira bij en laat droogkoken.

Strooi er de bloem over. Giet er de warme kippenbouillon bij.

Voeg er de twee soorten mosterd en de room aan toe. Laat de saus inkoken.

Giet de aardappelen af.

Haal de kip uit de oven.

Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.

Leg de aardappeltjes rond de bouten. Kneus ze een beetje met een vork. Strooi er een snuif grof zout en peper over. Rits de blaadjes van de rozemarijn en strooi ze over de aardappelen.

Verdeel een paar klontjes boter over de aardappelen.

Zet de kip en de aardappelen nog eens 20 minuten in de oven.

Kruid de saus met peper en zout. Breng op smaak met citroensap.

De salade

Maak de kropsla schoon. Scheur de bladeren in stukken.

Pel en snipper de sjalot.

Rits de blaadjes van de dragon en snipper ze fijn.

Meng de sla met sjalot en dragon.

Breng de salade op smaak met een scheutje dragonazijn, wat olie, peper en zout.

Serveren

Serveer de kippenbouten met de aardappeltjes, de champignonsaus en de salade.

Kippenbouten met krokante aardappel en champignonroom