Kippenbout met coleslaw en krielpatatjes

Deze frisse salade komt oorspronkelijk vanuit Centraal-Europa. De salade kwam bij de Amerikanen terecht, die omdoopten het tot coleslaw, afkomstig van het Nederlandse woord "koolsla". Een simpel kipgerecht dat geschikt is voor iedereen die graag lekker eet, maar weinig tijd heeft om te koken.  

Ingrediënten

  • 800 g krielaardappelen
  • 4 kippenbout
  • olijfolie
  • peper
  • 1 flinke snuif kippenkruiden
  • 1 flinke snuif Provençaalse kruiden
  • 1 snuifje lookpoeder
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 rode ui
  • 1 scheutje dragonazijn
  • 4 wortelen
  • 1 spitskool
  • 50 g rozijnen
  • 2 Jonagold appel
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 limoen
  • peper
  • zout
  • 1 flinke snuif currypoeder
  • 1 bussel peterselie
  • 1 scheutje appelazijn

Benodigdheden

  • Een ovenschaal, een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De krielaardappelen en de kippenbouten

Verwarm de oven voor op 185°C.

Spoel de krielaardappelen en snijd ze in twee. Leg ze op een bakplaat.

Leg de kippenbouten op dezelfde bakplaat. Breng op smaak met een flinke scheut olijfolie, peper, de kippenkruiden, de Provençaalse kruiden, het lookpoeder, enkele takjes tijm en rozemarijn. Giet er nog een extra scheutje olijfolie over en wrijf de kruiden en de olijfolie er goed in met je handen.

Schuif de bakplaat met de aardappelen en de kippenbouten in een voorverwarmde oven gedurende 25 minuten, tot de aardappelen gaar zijn.

De coleslaw

Pel de rode ui, snijd ze in fijne ringetjes en leg in een grote slakom. Giet er een scheutje dragonazijn over om kort in te garen.

Schil de wortelen en rasp ze bij de rode ui.

Snijd de spitskool in enkele, grote stukken en rasp bij de andere groenten. 

Voeg er de rozijntjes aan toe. 

Snijd de appel in plakjes en vervolgens in julienne en meng ze onder de salade.

Voeg er de mayonaise en het limoensap aan toe.

Breng de salade op smaak met peper, zout, het kerriepoeder, de fijngesneden platte peterselie en een scheutje azijn.

Haal de ovenschaal met de geroosterde aardappelen en gegaarde kippenbouten uit de oven. Lepel wat van de vrijgekomen saus over de kippenbouten om ze mooi te laten blinken.

Serveer de coleslaw met enkele patatjes en de kippenbout op een bord.

Kippenbout met coleslaw en krielpatatjes