Kippenblokjes in zoetzure saus met ananas, cashewnoten en rijst

Dit is een ware klassieker onder de afhaalgerechten, maar dan in de versie van Dagelijkse kost. Gebakken kippenblokjes in zoetzure saus met stukjes ananas, rijst met gember en geroosterde cashewnoten.

Ingrediënten

  • 20 g gember
  • een halve ajuin
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 250 g langkorrelrijst
  • scheut olijfolie
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • snuif kippenkruiden
  • 50 g maïzena
  • 600 g kipfilet
  • 1 rode paprika
  • 2 wortel
  • 40 g tomatenpuree
  • 3 eetlepel ketchup
  • 100 g bamboescheut
  • 2 blikje ananasstukjes
  • 1 dl water
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 4 eetlepel sweet chilisaus
  • sriracha
  • 100 g cashewnoten
  • 4 stengels lente-ui

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een scheutje olie heet worden in een pannetje. Snijd de ui, de gember en de look fijn en stoof alles aan in de olie.

Spoel de rijst kort en voeg hem toe aan de ui en de look. Voeg er een dubbele hoeveelheid water aan toe, voeg een snuif zout toe en zet een deksel op de pot. Kook de rijst in 10 minuten gaar en hou hem warm

Zet een wok op het vuur en laat een goede scheut arachide olie heet worden.

Schep de maïzena in een kom en voeg er de kippenkruiden, een snuif zout en het gerookte paprikapoeder aan toe. Snijd de kip in blokjes en wentel ze door de maïzena en de kruiden. Bak de stukjes kip in de hete olie.

Snijd de groenten voor de saus grof: uien, paprika en wortel. De wortels mogen in schijfjes.

Schep de kip uit de wok en doe de olie weg. Laat een scheutje nieuwe olie heet worden in de wok en bak de verschillende groenten in de olie samen met de fijngeperste look.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Voeg er de ketchup en de blikjes ananas aan toe, gevolgd door een scheutje water en de bamboescheuten.

Voeg er als laatste nog naar smaak de azijn, de sweet chilisaus en een eetlepel sriracha aan toe en breng de saus op een zacht vuur aan de kook. Voeg de kip er opnieuw aan toe en laat de saus nog even koken.

Zet een pannetje op het vuur met een likje olie en kleur de cashewnoten in de olie. Laat de nootjes even uitlekken op wat keukenpapier.

Snipper de lente-ui fijn. Serveer de kippenblokjes in zoetzure saus met de rijst en werk af met de cashewnoten en wat fijngesneden lente ui.

Kippenblokjes in zoetzure saus met ananas, cashewnoten en rijst