Kippenbillen met pompoenstoemp en uiensaus met salie

Jeroen maakte deze pompoenstoemp thuis. Daar viel hij zo in de smaak dat hij hem met de kijkers van Dagelijkse kost wou delen.

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • tijm
  • rozemarijn
  • komijnpoeder
  • laurier
  • boter
  • 4 kippenbout
  • peper
  • zout
  • 600 g aardappel
  • 4 sjalot
  • 0.5 bussel salie
  • een scheut vermout
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 koffielepel mosterd
  • een scheutje room
  • een scheutje melk
  • 2 eetlepel pickles

Benodigdheden

  • 2 ovenschalen (of een bakplaat en een ovenschaal)
  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kippenbillen met pompoenstoemp

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken.

Leg de pompoen op een bakplaat of in een grote ovenschaal. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie.

Pel de ui en snijd hem grof. Kneus en pel de knoflook. Leg de ui en de knoflook bij de pompoen.

Kruid de pompoen met tijm, rozemarijn, komijnpoeder en laurier. Laat ongeveer 30 tot 40 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in de pan. 

Maak een kleine inkeping in het dikste deel van de bout. Zo blijven de bouten mooier plat liggen in de pan. Kruid de kippenbouten met peper en zout. Schroei ze aan beide kanten dicht in de vetstof.

Leg de kip in een ovenschaal en laat ze verder garen in de oven. Maak de pan waarin de kip gebakken is niet schoon.

Schil de aardappelen. Kook ze gaar in gezouten water.

Giet de vetstof uit de pan waarin de kip gebakken is maar maak ze niet schoon. Smelt een klont boter in de pan.

Pel en snipper de sjalotten. Bak ze in de boter.

Snipper de salie fijn.

Doe de salie bij de sjalotten. Blus met een scheutje vermout.

tip In plaats van vermout, kun je ook wat water of een beetje kippenbouillon gebruiken.

Meng de bloem met eenzelfde hoeveelheid zachte boter tot beurre manié. 

Doe een scheutje water bij de sjalotten. Kruid met peper en zout. Brokkel er de beurre manié in en laat al roerend indikken op het vuur tot de gewenste sausdikte. Doe mosterd en (eventueel) een scheutje room bij de saus.

Giet de aardappelen af. Haal de pompoen uit de oven en vis er de takken en blaadjes van de kruiden tussenuit.

Doe de pompoen bij de aardappelen. Doe er een klont boter en een scheut melk bij en plet tot stoemp. Breng op smaak met peper, zout en pickles.

Serveer de stoemp met de kippenbouten en uiensaus.

Kippenbillen met pompoenstoemp en uiensaus met salie