Kippenbillen met peperroom

Aan deze kippenbillen met peperroomsaus heb je weinig werk, zeker als je er frieten van de frituur bij serveert. Maak er witloofsalade bij met wat mayonaise. Eenvoudige dagelijkse kost die iedereen lust.

Ingrediënten

  • 4 kippenbout
  • boter
  • peper
  • zout
  • 3 witloof
  • 3 eetlepel mayonaise
  • scheutje azijn
  • peper
  • zout
  • 60 g peperbol
  • 1 dl calvados
  • 2 dl gevogeltebouillon
  • 2 dl room
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • frieten

Benodigdheden

  • ovenschaal of bakplaat

Partners

Bereiding

De kippenbillen

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Kruid de kippenbouten met peper en zout.
Verhit een klont boter in een pan en bak de kippenbouten rondom goudbruin.
Leg de kip in een ovenschaal of op een bakplaat en zet ze ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Giet het vet uit de pan, maar maak de pan niet schoon. We gebruiken ze om de saus te maken.

De witloofsalade

Snipper de stronken witloof fijn.
Meng het witloof met mayonaise en een likje azijn. Breng op smaak met peper en zout.

De peperroomsaus

Spoel de peperbollen onder koud stromend water.

Doe ze in een steelpan met wat water en laat een paar minuten koken. Laat ze uitlekken.

tip
Peperbollen ruiken niet zo lekker als je de pot open doet. Door ze te spoelen en even te koken, verdwijnt de onaangename geur.

Neem de pan waarin de kip gebakken is. Bak de peperbollen kort en giet er calvados bij. Flambeer tot alle alcohol verdampt is. Blus met gevogeltebouillon.

Doe laurier en tijm bij de saus en laat goed doorkoken.

Giet een flinke scheut room in de pan en laat de saus rustig inkoken tot de juiste dikte. Kruid eventueel met wat peper, maar gebruik geen extra zout.

Afwerken en serveren

Haal de kippenbouten uit de oven.
Serveer de kip met peperroomsaus, witloofsalade en lekkere frieten van de frituur.
Kippenbillen met peperroom