Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

In dit nazomerse gerecht spelen tomaten de hoofdrol. Groenteboerin Cindy bracht een kist vol biologische tomaten van oude rassen langs, ook ‘heirloom tomaten’ genoemd. Ze hebben vaak een afwijkende vorm omdat ze nooit gekruist werden en bestaan in de meest fantastische kleuren.Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze geweldig smaken, zeker in een tomatensalade. Geef er gehaktballetjes bij met smeuïge Parmezaanpuree en frisse tomatensalsa. Je waant je meteen weer op vakantie in het zuiden.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 250 g Parmezaanse kaas
  • 2 ei
  • 0 scheutje melk
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 600 g kippengehakt
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • 2 eetlepel olijf
  • 0.5 bussel basilicum
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 klontje boter
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g tomaat
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0 scheutje azijn
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 3 tomaat
  • 3 eetlepel notenolie
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 1 koffielepel sambal
  • 0 scheutje Worcestershiresaus
  • 0 scheutje azijn
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een zeef
  • een pureestamper

Partners

Bereiding

De Parmezaanpuree

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

De gehaktballetjes

Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.

Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.

Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.

tip
Heb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.

De tomatensla

Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.

tip
Gebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.

Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.

Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.

Tomatenvinaigrette

Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.

Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.

Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus.

Afwerken en serveren

Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.

Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.

Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.

tip
Het eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.

Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla