Kip 'Vallée d'Auge' met kroketten, gebakken appeltjes en kropsla

Aangezien het weekend toch voor de deur staat, wordt er vandaag al 'op z'n zondags' gekookt. Meer bepaald een van oorsprong Franse stoofpot met kip en appel. De appel wordt extra in de verf gezet door te koken met calvados, gebakken appel én appelcider. Wat kroketjes erbij en hopla, het is zondag!

Ingrediënten

  • 1 kip
  • een klont boter
  • een snuif kippenkruiden
  • zwarte peper
  • keukenzout
  • 1 ajuin
  • 3 teentjes look
  • 1 bakje champignons
  • 1 Boskoop appel
  • 3 blaadje laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 5 cl calvados
  • 2 dl cider
  • 2 Boskoop appel
  • een klontje boter
  • een snuifje kristalsuiker
  • 0.5 kropsla
  • 1 sjalot
  • een scheutje appelazijn
  • een scheutje olijfolie
  • keukenzout
  • zwarte peper
  • 2 eierdooier
  • 2 dl room
  • keukenzout
  • zwarte peper
  • 800 g kroketten

Benodigdheden

  • braadpan
  • friteuse
  • soeplepel
  • aansteker

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kip ‘Vallée d’Auge’:

Snijd de kip in stukken.

Laat een klont boter smelten in een braadpan en kleur de stukken kip kort in de boter. Kruid met peper, zout en een flinke snuif kippenkruiden. Haal de kip uit de braadpan en hou even apart.

Pel de uien en snijd ze in reepjes. Pel en plet de look Stoof de ui en de look in de braadpan.

Snijd de champignons in plakjes en laat ze meebakken. Schil de appel, snijd hem in stukken en voeg ze toe.

Voeg de stukken kip weer toe. Doe de laurier, de tijm en de rozemarijn erbij.

Giet de Calvados erbij en flambeer het geheel.

tip Zet de dampkap uit voor je begint te flamberen!

Blus het geheel met de cider en breng aan de kook.

Voeg wat extra peper en zout toe. Zet een deksel op de pot en laat de kip een half uurtje zachtjes garen.

De gebakken appeltjes en salade:

Schil de twee overige appels en snijd ze in partjes. Bak ze in een pan met boter. Strooi er wat suiker over en laat de appelen even karamelliseren.

Kuis en was de sla en laat hem uitlekken. Leg de sla in een kom.

Pel de sjalot, snijd ze fijn en voeg toe bij de sla. Breng de sla op smaak met peper, zout, appelazijn en olijfolie. Kruid met zout en peper.

De afwerking:

Meng de dooiers onder de room en roer ze los. Hou het mengsel apart.

Haal de stukken kip uit de pot en leg ze op een schaal. Haal ook de takjes tijm, rozemarijn en de blaadjes laurier eruit.

Giet het roommengsel bij de overgebleven saus in de braadpan en roer alles goed onder elkaar. Laat de saus niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout.

Bak de kroketten in de friteuse.

Serveer de kip met de saus, de kroketten, de gebakken appelen en wat salade.

 

Kip 'Vallée d'Auge' met kroketten, gebakken appeltjes en kropsla