Kip Tikka Masala

Kip ‘Tikka Masala’ is een wereldberoemd Indiaas gerecht waarvoor er wel 50 recepten bestaan. Toch hebben die bereidingen heel veel met elkaar gemeen. Jeroen marineert de kip in een kruidige en romige saus op basis van yoghurt en kokosmelk. Serveer het gerecht met een portie rijst. De geurige basmati past er perfect bij.

Ingrediënten

  • 4 kipfilet
  • 1 dl yoghurt
  • 4 dl kokosmelk
  • 400 g tomatenstukjes
  • 40 g gember
  • 2 rode ui
  • 1 chilipeper
  • 3 teentje look
  • 1 limoen
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 eetlepel kurkumapoeder
  • 0.5 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel pasta Tandoori
  • 1 eetlepel curry
  • 4 eetlepel amandelschilfers
  • 0 scheutje arachideolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 200 g rijst
  • 0 ui
  • 0 scheutje arachideolie
  • 0 sesamolie

Benodigdheden

  • een fijne rasp
  • een blender

Partners

Bereiding

Voor de kip 'Tikka Masala'

Snij de kipfilets in brede repen, en doe ze in een ruime mengschaal.

Schep of giet de yoghurt over de stukken kip en voeg de ‘garam masala’ toe. (een typisch Indiase kuidenmengeling)

Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij. Tandooripasta en rode currypasta zijn te koop in de grotere supermarkt en ook de lokale Aziatische winkel heeft dit in huis.

Rasp wat zeste (of groene schil) van de limoen erbij. Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.

Meng alles en laat de kip in alle rust marineren.

Neem de beker van de blender erbij.

Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes. Doe alles in de beker van de blender.

Spoel de koriander en snij er de steeltjes af. Hou de blaadjes apart en doe de steeltjes in de blenderbeker. Mix al die smaakmakers fijn.

Verhit een ruime pan op een stevig vuur en strooi de amandelschilfers erin. Rooster de stukjes noot kort tot ze een bruin kleurtje krijgen. (Blijf erbij, want de schilfers kunnen snel verbranden.) Doe de geroosterde schilfers in een potje en zet ze even opzij. Hou de pan bij de hand.

Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur. Haal de stukken kip uit de marinade. (Veeg de yoghurtmarinade er een beetje af.) Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden. Laat ze niet aan de bodem kleven.

Pel de rode uien snipper ze fijn.

Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.

Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip. Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.

Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij. Blijf roeren.

Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.

Giet de ongezoete kokosmelk erbij. Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.

Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.

Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Dit geeft je de tijd om de rijst te koken.

Voor de rijst

Snipper de ui in fijne stukjes.

Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.

Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe. Roer en laat de korrels kort bakken.

Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot. (1/3 rijst en 2/3 water)

Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur.

Werk af met een scheutje sesamolie.  Proef het resultaat. Voeg naar persoonlijke smaak wat peper en zout toe.

Voor de afwerking

Serveer iedereen een portie rijst met een flinke schep kip ‘Tikka Masala’. Werk elk bord af met de blaadjes verse koriander (die je opzij hield) en wat geroosterde amandelschilfers.
Kip Tikka Masala