Kip tandoori aan het spit met opgelegde groenten en naan

Weerstaan aan de geur van kip aan ‘t spit is een moeilijke opdracht. Al zeker als de kip gehuld is in een heerlijke marinade van yoghurt en tandooripasta. Jeroen serveert er ‘atjar tjampoer’ of opgelegde groenten in een zoetzure marinade bij.

Ingrediënten

  • peper
  • zout
  • 1 limoen
  • bussel koriander
  • enkele blaadjes koriander
  • een flinke klont boter
  • 1 braadkip
  • 4 eetlepel natuuryoghurt
  • 2 eetlepel tandoori-pasta
  • 1 flinke snuif kippenkruiden
  • 1 flinke snuif tandooripoeder
  • een beetje extra tandooripoeder
  • 4 teentje look
  • olijfolie
  • 6 dl azijn
  • 2 dl water
  • 1 duim gember
  • 4 eetlepel kristalsuiker
  • 3 koffielepel sambal
  • 1 flinke snuif kurkuma
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 koffielepel mosterdzaad
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • 0.5 spitskool
  • 0.5 bloemkool
  • 2 wortel
  • 2 naan

Benodigdheden

  • barbecue met spit
  • glazen potten

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng de binnenkant van de kip op smaak met peper, zout, het limoensap (met de hele limoen), de stengels van de koriander (de blaadjes heb je straks nodig) en een grote klont boter. Prik de kip op een spies.

Doe de yoghurt in een mengkom met de tandooripasta, de kippenkruiden, de tandoorikruiden en de geraspte teentjes look. Meng goed onder elkaar.

Smeer de kip (op en voorzichtig onder het vel) in met het mengsel. Doe er een likje olijfolie en extra tandoorikruiden over en bevestig het spit aan de barbecue. Plaats een bakje in aluminium onder de kip om het sap in op te vangen. Laat ongeveer 1,5 uur garen. Smeer er regelmatig opnieuw wat van het mengsel over.

Zet een pot op het vuur met de azijn en het water op het vuur.

Rasp er een stuk gember bij, gevolgd door de geraspte teentjes look, de suiker, het zout, de sambal en de kurkuma.

Rooster het korianderzaad, het komijnzaad en het mosterdzaad kort in een pannetje. Voeg het vervolgens toe aan de kookpot met het azijnwater.

Snijd de rode ui in fijne ringen en leg in een mengkom.

Snijd de komkommer in vier stukken en haal er de zaadjes uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes, de spitskool in reepjes en de wortel in schijfjes. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Voeg de groenten toe aan de mengkom met rode ui. 

Verdeel de groenten over twee grote potten (weckpot), giet er het hete azijnwater op en laat minstens 20 minuten marineren met gesloten deksel.

Rooster de naan en haal de kip van de barbecue.

Verdeel de kip in porties (vleugels, billen, ...) en serveer een stuk vlees op een bord.

Haal de naan van de barbecue. Leg de opgelegde groenten naast de kip en serveer er een stuk naan bij. Werk het bord af met blaadjes koriander en een toefje tandooriyoghurt.

Kip tandoori aan het spit met opgelegde groenten en naan