Kip met appelmoes

Kip met appelmoes, da's voor Jeroen thuiskomen van Chiro en ontdekken dat de tafel al gedekt staat. Elke zondag maakte zijn papa dat immers zorgzaam klaar, mét vers gesneden frietjes. En al is het een eenvoudig gerecht, toch zorgt het telkens weer voor feest aan tafel.

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1 ui
  • 2 teentje look
  • peper
  • zout
  • 4 takje tijm
  • 3 blaadje laurier
  • boter
  • 8 Jonagold appel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappel

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw (ongeveer 2 meter is ruim voldoende)
  • een friteuse
  • een scherp vleesmes
  • een frietketel met (bij voorkeur) Ossewit (dierlijk vet)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kip

Om de kip extra smaak te geven, vult Jeroen ze met aromaten.

Pel de ui en snij hem grof.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Kneus de look en pel de teentjes.

Neem de kip en hou de holte (de achterkant) naar boven. Strooi er flink wat peper van de molen in, een snuif zout, de teentjes look en de stukken ui. Duw er ten slotte ook de tijm en de laurier bij.

Neem een eind keukentouw om de kip op te binden.

Leg de kip op je werkblad. Trek het nekvel van de kip strak naar voor en plooi het als een jasje over de vleugels.

Neem het eindje touw in het midden vast en span het over de vleugels. Trek het touw onder de kip door en kruis daar de twee eindjes touw.

Trek de uiteinden van het touw naar achter en span ze over de bouten. Span het touw goed aan en leg een knoopje.

Bind het touw nog een paar keer rond de bouten zodat de holte achteraan de kip goed afgesloten is. Knoop het touw stevig vast en snij de losse eindjes af.

Plaats een braadslede op het fornuis en smelt er een flinke klont boter in.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Kleur de kip enkele minuten aan beide zijden op een matig vuur. Leg nadien een tweede klont boter op de kip en bak ze in de oven op 160°C. Voorzie een baktijd van ongeveer 60 tot 75 minuten (afhankelijk van het formaat van de kip).

Schep om de 10 minuten de braadjus over de kip (arroseren). Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt tijdens het bakken.

Pin de kip op een prikvork en kantel ze. Wanneer er helder braadvocht uitdruppelt, is ze gaar.

De appelmoes

Schil de appels en snij ze in kwarten. Snij het taaie klokhuis weg.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Voeg ook een scheutje water toe.

Stoof de appelstukken tot ze helemaal plat gegaard zijn. Strooi tussendoor wat suiker over de appels. Roer af en toe eens in de sudderende appels. Let erop dat het vuur niet te hoog staat.

De verse frietjes

Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Jeroen vindt lekker fijne frietjes het best passen bij kip met appelmoes. Snij je frieten nooit te lang op voorhand.

Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf. Het is net dat zetmeel dat ervoor zorgt dat je frietjes krokant blijven.

Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.

Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Tijdens de eerste bakbeurt pocheer je de aardappelreepjes.)

Laat de frieten uitlekken en goed afkoelen in een schaaltje met een vel keukenpapier.

Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C. Bak de koude frieten goudbruin en knapperig.

Afwerking

Gebruik een scherp vleesmes om de kip te versnijden. Snij het touwtje weg. Ook de aromaten in de kip mogen eruit.

Verwijder eerst de bouten. Maak een insnijding doorheen het goudbruin gebakken vel boven de bout. Prik vervolgens de vleesvork in de bout en trek ze los.

Daarna snij je de borstfilets los. Snij vlak langs de ruggegraat en maak met je mes een bocht langsheen het wensbeentje. Je kan het vleugeltje er gewoon aan laten zitten.

Serveer ieders lievelingsstukje kip met een flinke schep dampende appelmoes en krakend verse frietjes.

Kip met appelmoes