Kip laksa

Als je in de Maleisische keuken een ‘laksa’ bestelt, dan krijg je een pittige noedelsoep voorgeschoteld, vaak met vis en scampi’s. Jeroen maakt zijn eigen versie van de curry met gemarineerde kippenreepjes en een smakelijk kooltje.

Ingrediënten

  • 4 dl kippenbouillon
  • 600 g kippenvlees
  • five-spice
  • kippenkruiden
  • olijfolie
  • 2 eetlepel ahornsiroop
  • 2 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 40 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 eetlepel trassi
  • kurkuma
  • 0.5 limoen
  • arachideolie
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 eetlepel currypasta
  • een scheut sojasaus
  • 1 paksoi
  • 0.5 limoen
  • 2 stengels lente-ui
  • 300 g noedels
  • sesamzaadjes
  • enkele plukjes koriander

Benodigdheden

  • een garde
  • een zeef
  • een blender (of hakmolen)

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de bouillon. Een recept om zelf een ketel kippenbouillon te maken vind je hier.

Snijd het kippenvlees in repen en verzamel ze in mengschaal. Breng op smaak met five-spice en kippenkruiden.

tip
Dit Chinees kruidenpoeder is samengesteld uit 5 specerijen: kaneel, steranijs, venkelzaad, kruidnagel en szechuanpeper. Je koopt zo’n potje in de supermarkt met een ruim assortiment gedroogde specerijen.

Voeg er de esdoornsiroop en een scheutje olijfolie aan toe en meng alles goed onder elkaar. Laat het geheel even marineren.

Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook. Doe de sjalot en de look in de blender.

Schil de gember en snijd hem in stukjes. Snijd ook de helft van de chilipeper in plakjes.

Snijd het citroengras en de limoenblaadjes grof en doe ze samen met de gember en de chilipeper in de blender.

Voeg de trassi toe en kruid met een snuif kurkuma. Schenk er het limoensap en een klein scheutje olijfolie bij en mix alles fijn.

Verhit een flinke scheut arachideolie in een kookpot.

Bak het mengsel kort in de olie. Bevochtig met de bouillon.

Voeg de kokosmelk toe, gevolgd door de pindakaas, de currypasta en de sojasaus. Roer met een garde en laat het soepje inkoken op een zacht vuur.

Was de paksoi en snijd de groente in reepjes. Kook eerst de witte bladstelen in vier tot zes minuten bijna beetgaar. Voeg dan de reepjes groen blad toe en kook nog een minuut. Giet de paksoi af en laat goed uitlekken.

Snijd de limoen in schijfjes. Snijd de andere helft van de rode chilipeper fijn. Snipper de lente-uien fijn. Zet het garnituur even aan de kant voor de afwerking.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak er de gemarineerde kippenreepjes in aan, tot ze goudbruin zijn.

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de noedels net beetgaar.

Zeef de soep.

Giet de noedels af en serveer ze in een diep bord of diepe kom. Doe er wat gekookte paksoi bij en lepel er de pittige soep over.

Werk het geheel af met de gebakken kippenreepjes en het garnituur van limoen, chilipeper en lente-ui. Strooi er nog wat sesamzaadjes en plukjes koriander over.

Kip laksa