Kilometertaart met rijstpap en fruit

Zo gaat het goed, zo gaat het beter, alweer een kilometer! Jeroen maakt een lange fruitrijsttaart met slagroom. Een beetje kitsch, maar ook zo lekker.

Ingrediënten

  • 65 g dessertrijst
  • 90 g suiker
  • 6 dl melk
  • 0 een scheutje melk
  • 1 vanillestok
  • 1 vel bladerdeeg
  • 2 ei
  • 25 g puddingpoeder
  • 3 dl room
  • 30 g poedersuiker
  • 1 dopje vanille-extract
  • 1 kiwi
  • 1 banaan
  • 0.5 bakje aardbeien
  • 0.5 tros witte druiven
  • 0 aardbeienconfituur

Benodigdheden

  • een garde
  • een spuitzak met een gekartelde spuitmond

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de dessertrijst met de suiker en de melk in een steelpan en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.

Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de peul en de zaadjes toe aan de melk.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Snijd een rechthoekige taartbodem van ongeveer 13 cm breed en 50 cm lang uit het vel bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg en leg het op een siliconenmatje.

Kluts de dooier van het ei los met een scheutje melk en bestrijk de randen van de taartbodem met het eigeel (doreren). Hou het eiwit even apart.

Snijd enkele lange banden van het resterende bladerdeeg van ongeveer een cm dikte.

Leg de banden op de randen van de taartbodem. Doreer de randen opnieuw, zodat ze straks mooi kleuren in de oven.

Bak de taartbodem zo’n 10 minuten in de hete oven.

Los het puddingpoeder op in een beetje melk en schenk het bij de warme pap op het vuur.

Verwijder de vanillepeul en laat de pap op een zacht vuurtje binden.

Breek een tweede ei. Roer de eierdooier onder de rijstpap en laat even afkoelen.

Klop de eiwitten stijf met een garde. Spatel ze door de rijstpap.

Haal de taartbodem uit de oven en stort er de rijstpap op. Zorg dat de bodem goed bedekt is met de pap. Laat nog zo’n 20 minuten verder afbakken in de oven.

Maak intussen de slagroom. Klop de room stijf met de poedersuiker. Voeg eventueel een dopje vanille-extract toe.

Schep de opgeklopte room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Bewaar in de koelkast.

Snijd het fruit in dunne plakjes.

Haal de rijsttaart uit de oven en laat goed afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde taart met een laag aardbeienconfituur. Zo blijven de plakjes fruit beter “plakken”.

Verdeel het fruit over de taart.

Werk de randen van de fruittaart af met toefjes slagroom.

Kilometertaart met rijstpap en fruit