Kikkererwtensalade met hummusdressing

Kikkererwten kent iedereen tegenwoordig. Jeroen gebruikt gekookte kikkererwten voor de salade en werkt hem af met een lekkere hummusdressing. Hipper kan haast niet.

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • zout
  • cayennepeper
  • komijnpoeder
  • kurkumapoeder
  • 1 rode ui
  • rode wijnazijn
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 2 avocado
  • 6 kropslahart
  • olijfolie
  • peper
  • 400 g fetakaas
  • 0.5 bussel kervel
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel koriander
  • 200 g zwarte olijven
  • 3 koffielepels tahini
  • 2 eierdooier
  • 2 koffielepels mosterd
  • 2 dl arachideolie
  • 3 eetlepel yoghurt
  • 0.5 citroen
  • 3 eetlepel hummus

Benodigdheden

  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kikkererwtensalade

Laat de kikkererwten een nacht weken in water.

Giet de kikkererwten af. Doe ze in een kookpot met water. Leg er de gekneusde en gepelde knoflook, enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm bij. Kruid met zout, cayennepeper, komijnpoeder en kurkumapoeder. Breng aan de kook.

Maak intussen de salade. Pel en halveer de rode ui. Snijd hem in halve ringen. Maak de ringen los en doe ze in een grote kom.

Besprenkel de ui met rode wijnazijn. Laat marineren terwijl je de rest van de groenten snijdt.

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes.

Snijd de komkommer in blokjes.

Pel de avocado’s en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Doe de paprika, komkommer en avocado bij de rode ui.

Verhit een grillpan op een hoog vuur.

Maak de kropslaharten schoon en halveer ze. Bestrijk met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Grill ze in de hete grillpan. De slaharten moeten niet gaar zijn. Doe ze bij de rest van de groenten.

Schep ¾ van de beetgaar gekookte kikkererwten uit het water en spoel ze meteen onder koud stromend water. Laat uitlekken in een vergiet. Laat de resterende kikkererwten verder koken tot ze door en door gaar zijn.

Doe de afgekoelde kikkererwten bij de rest van de groenten. Verkruimel er de feta bij. Trek de blaadjes van de koriander, kervel en peterselie. Doe de kruiden samen met de olijven bij de rest van de groenten.

Giet de rest van de kikkererwten af. Vang het kookvocht op. Vis de tijm en laurier tussen de kikkererwten uit.

Doe de kikkererwten met de knoflook in de blender. Voeg er een paar eetlepels kookvocht en tahin aan toe. Kruid met zout, cayennepeper, kurkumapoeder en komijnpoeder. Mix tot hummus en laat volledig afkoelen.

De dressing

Doe de eierdooiers in een maatbeker met de mosterd en een scheutje water. Giet er in een fijne straal de olie bij en mix met een staafmixer tot mayonaise.

Mix er de yoghurt, wat citroensap en een deel van de zelfgemaakte hummus door. Kruid eventueel bij met tahin of extra komijnpoeder.

Serveer de salade met de hummusdressing.

tip Dit is een perfecte vegetarische maaltijdsalade, maar je kunt hem natuurlijk ook serveren bij de barbecue.
Kikkererwtensalade met hummusdressing